'Huurpremie is slechts een doekje tegen het bloeden' (Groen)

01/05/15 om 10:35 - Bijgewerkt om 10:34

Dat dubbel zoveel mensen recht hebben op een huurpremie, is volgens oppositiepartij Groen geen reden voor euforie.

'Huurpremie is slechts een doekje tegen het bloeden' (Groen)

Liesbeth Homans (N-VA) © BELGA

Eind 2014 hadden 6.752 personen recht op een huurpremie. Dat zijn er bijna dubbel zoveel als eind 2013 (3.689). Dat blijkt het antwoord van Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) op een vraag van CD&V-parlementslid Valerie Taeldeman. Tegelijk is het bedrag aan uitgekeerde premies gestegen tot 8,8 miljoen euro. Dat is 2,8 miljoen euro meer dan de 6,06 miljoen euro in 2013.

Commerciële markt

De toename heeft volgens minister Homans onder meer te maken met het feit dat men minder lang op de wachtlijst moet staan om in aanmerking te komen voor een premie. Sinds 1 mei 2014 is die wachttijd verlaagd van vijf naar vier jaar. Op die manier hebben meer mensen recht op de premie.

De Vlaamse huurpremie werd drie jaar geleden ingevoerd. Gezinnen met een laag inkomen die al lang op de wachtlijst staan voor een sociale woning en in een private huurwoning wonen, komen sindsdien in aanmerking voor een maandelijkse huurpremie (van 120 euro per maand + 20 euro per kind). De premie moet gezinnen helpen een woning te vinden op de commerciële markt in afwachting van een sociale woning.

Groen: 'Doekje voor het bloeden'

'Huurpremie is slechts een doekje tegen het bloeden' (Groen)

© BELGA

Dat dubbel zoveel mensen recht hebben op een huurpremie, is volgens oppositiepartij Groen geen reden voor euforie. 'Het betekent namelijk dat meer dan 95.000 huurders nog altijd in de kou staan. De huurpremie is slechts een doekje voor het bloeden. Minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) moet dringend met een oplossing voor iedereen voor de dag komen', zegt Vlaams parlementslid An Moerenhout (Groen) in een reactie aan Belga.

'Er worden amper nog nieuwe sociale woningen gebouwd. En de beleidskeuze om daaraan tegemoet te komen - de huurpremie - faalt vandaag ook. Het is aan minister van wonen en armoedebestrijding Homans (N-VA) om een oplossing te vinden voor deze 95.000 personen.'

Inkomensgrens optrekken tot armoedegrens

Groen pleit ervoor de inkomensgrens minstens op te trekken tot de armoedegrens (25.202 euro). Ook de voorwaarde dat iemand vier jaar op de wachtlijst moet staan, wil ze schrappen.

'Het is niet logisch dat mensen eerst vier jaar lang moeten sukkelen op de private markt vooraleer ze geholpen worden in hun woonnoden.' Ook het premiebedrag moet omhoog, meent Moerenhout. In plaats van 120 euro per maand zou de premie volgens haar 200 tot 280 euro per maand moeten bedragen, zoals het Hoger Instituut voor de Arbeid voorstelt. (Belga/AVE)

Onze partners