Humanitaire missie Mathilde en De Croo naar Jordanië - Unicef werkt in Jordanië ook aan mentale zorg vluchtelingenkinderen

24/10/16 om 21:28 - Bijgewerkt om 21:30

Bron: Belga

(Belga) In ruim 200 Makani-centra in Jordanië zorgt het VN-kinderrechtenfonds Unicef voor onderwijs, maar ook mentale zorg van vluchtelingenkinderen. Koningin Mathilde, erevoorzitster van Unicef België, bezocht maandagnamiddag samen met minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo zo'n centrum in de stad Mafrak, op ongeveer 25 kilometer van de Syrische grens. Onderwijs en verdere omkadering moeten vermijden dat onder de Syrische vluchtelingen een verloren generatie opgroeit, zei De Croo. Hij investeert dit jaar 2,5 miljoen extra in de Makani-centra.

Voor Mathilde is het belangrijk dat de zorg voor vluchtelingen verder gaat dan enkel dak en voedsel. Ook mentale bijstand is belangrijk voor kinderen die uit oorlogssituaties komen, schrijft ze in een statement naar aanleiding van Dag van de Verenigde Naties, vandaag/maandag. Met zijn Makani-centra komt Unicef tegemoet aan die nood: 80.000 vluchtelingenkinderen vallen in Jordanië namelijk buiten de onderwijsboot. In Makani-centra kunnen ze dus terecht voor zowel onderwijs als psychosociale ondersteuning. "Het is in ieders belang dat deze vluchtelingen weer perspectief krijgen, en dat kan met onderwijs", meent De Croo. "Als hier een verloren generatie opgroeit, is die enorm kwetsbaar voor de IS-ideologie. En we hebben die jongeren nodig om de Syrische maatschappij weer op te bouwen wanneer er terug vrede is". De koningin kwam mee op de missie op uitnodiging van De Croo. Dat deed De Croo om aan de Jordaniërs te tonen dat hun zware inspanningen in de Syrische vluchtelingencrisis - meer dan 600.000 vluchtelingen opvangen voor ruim 9 miljoen Jordaniërs - internationaal gewaardeerd worden. "Ze zijn hier grote fans van de monarchie", zegt De Croo. "Maar daarnaast is de koningin ook een van de 17 door Ban Ki-moon aangeduide pleitbezorgers voor de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Daar mogen we best wel fier op zijn. Ze toont hier ook dat ze de onderwerpen heel goed kent en dat ze die taak zeer ter harte neemt." (Belga)

Onze partners