Hulpagenten krijgen geen wapen

24/08/10 om 16:01 - Bijgewerkt om 16:01

Dat heeft de Vaste Commissie van de Lokale Politie na een brede rondvraag bij het korps beslist.

Hulpagenten krijgen geen wapen. Dat heeft de Vaste Commissie van de Lokale Politie geoordeeld. Volgens haar oefenen de agenten van politie zoals ze momenteel heten een functie uit waarvoor geen bewapening nodig is.

De hulpagenten worden onder meer ingezet om het verkeer te regelen. Na enkele incidenten met zwaarbewapende criminelen hadden ze om bewapening gevraagd.

De Vaste Commissie van de Lokale Politie deed daarop een rondvraag bij de inspecteurs, hoofdinspecteurs en commissarissen van de 196 politiezones in ons land. Daaruit blijkt dat een grote meerderheid van mening is dat hulpagenten geen wapen hoeven te dragen, zo meldden de Concentra-kranten dinsdag.

Als reden geven de leden van de politiekorpsen onder meer op dat hulpagenten gekozen hebben voor een job zonder wapen of dat ze vaak niet door de selectie voor inspecteur zijn geraakt.

Bovendien is een vuurwapen ook niet nodig in de huidige taakomschrijving, zo luidt het. Daarnaast is er gevaar voor misbruiken en escalatie van geweld. Agenten beschikken momenteel wel over pepperspray en handboeien.

Lees meer over:

Onze partners