Huiszoekingen bij Danneels mogelijk nietig verklaard

05/04/11 om 15:55 - Bijgewerkt om 15:55

Het Hof van Cassatie verklaart de huiszoekingen in het kader van de operatie Kelk mogelijk nietig. De inbeslaggenomen documenten en computers moeten opnieuw naar de Kamer van Inbeschuldigingstelling die een nieuw oordeel moet vellen.

In juni vorig jaar voerde het parket van Brussel op vraag van onderzoeksrechter Wim De Troy een huiszoeking uit in het bisschoppelijk paleis in Mechelen, in de Sint-Romboutskathedraal, in de privéwoning van kardinaal Danneels en bij de commissie Adriaenssens. Daarbij waren de speurders op zoek naar aanwijzingen van het feit dat de kerkelijke leiders op de hoogte waren van seksueel misbruik door priesters.

Buiten proportie
Na de huiszoeking eisten de advocaten van kardinaal Danneels alle inbeslaggenomen documenten en computers terug. Ze voerden daarbij aan dat de gerechtelijke actie en de inbeslagnames buiten alle proporties waren.

Het Hof van Cassatie geeft kardinaal Danneels nu gelijk. Het hof oordeelt dat de huiszoekingen onvoldoende gemotiveerd waren. Het hele dossier van de operatie Kelk gaat nu terug naar de KI. Die moet een uitspraak doen over de geldigheid van de huiszoekingen en het eventueel gebruik van bewijsmateriaal. (EE)

Lees meer over:

Onze partners