Huiszoekingen bij aartsbisdom en Danneels

24/06/10 om 12:36 - Bijgewerkt om 12:36

In een onderzoek naar kindermisbruik viel het gerecht ook binnen in de Sint-Romboutskathedraal. Verborgen dossiers werden niet gevonden.

In het aartsbisschoppelijk paleis in Mechelen is er donderdag de hele dag een huiszoeking geweest in verband met een recent geopend onderzoek naar pedofilie. Verborgen dossiers werden niet gevonden, ook niet in de Sint-Romboutskathedraal. Ook bij kardinaal op rust Godfried Danneels en de commissie-Adriaenssens was er een huiszoeking.

De huiszoeking bij het aartsbisdom kwam er in opdracht van het parket van Brussel en duurde tot donderdagavond 20 uur. De speurders namen heel wat materiaal mee voor verder onderzoek, zoals computers en documenten.

Het Brussels gerecht was getipt over een geheime bergplaats met documenten in het bisschoppelijk paleis, maar verborgen documenten werden niet gevonden. Ook niet in de Sint-Romboutskathedraal, waar de speurders eveneens binnenvielen.

Verklaringen

Volgens de woordvoerder van het parket kaderde de huiszoeking in een gerechtelijk onderzoek naar feiten van kindermisbruik door verschillende personen binnen de katholieke kerk.

Het gerechtelijk onderzoek startte niet na een klacht, maar na verklaringen over mogelijke feiten van kindermisbruik. Die verklaringen zouden betrekking hebben op oude feiten.

De speurders waren op zoek naar bewijzen in het kader van dat naar verluidt onlangs bij het parket in Brussel geopende dossier.

Omdat het onderzoek nog in een zeer prille fase zit, wilde het parket weinig commentaar kwijt. Over de aard van de feiten, de identiteit of leeftijd van de eventuele slachtoffers en verdachten werd geen informatie gegeven.

Daarnaast was er ook een huiszoeking in de Mechelse Sint-Romboutskathedraal en bij de commissie-Adriaenssens, die seksueel misbruik door geestelijken onderzoekt. Bij de commissie werden alle dossiers in beslag genomen.

Huiszoeking bij Danneels

Ook bij kardinaal Godfried Danneels is er donderdag een huiszoeking uitgevoerd. Dat gebeurde in zijn woning, aldus zijn woordvoerder Hans Geybels.

Danneels werd volgens hem niet actief verhoord, maar zijn computer werd wel meegenomen.

De huiszoekingen in de kathedraal en in de woning van Danneels duurden niet tot donderdagavond, maar werden eerder op de dag al beëindigd.

Bisschoppen vastgehouden

De huiszoeking in het bisschoppelijk paleis kwam er op het moment dat de bisschoppen er bijeen waren voor de maandelijkse bijeenkomst van de Bisschoppenconferentie.

Tijdens de actie mocht niemand het gebouw verlaten, ook de bisschoppen niet. Zij zaten negen uur vast in het bisschoppelijk paleis en werden net als de andere aanwezigen verhoord.

Onze partners