Huiszoekingen bij aartsbisdom en Danneels toch geldig

22/12/10 om 13:58 - Bijgewerkt om 13:58

Volgens de KI zijn de huiszoekingen in het kader van Operatie Kelk geldig, behalve die bij de commissie-Adriaenssens.

De huiszoekingen die het gerecht op 24 juni heeft laten uitvoeren bij het aartsbisdom in Mechelen en in de woning van kardinaal Godfried Danneels zijn toch geldig. Dat heeft de Brusselse kamer van inbeschuldiginstelling woensdag beslist.

De huiszoekingen gebeurden op last van onderzoeksrechter Wim De Troy in het kader van Operatie Kelk, een onderzoek naar seksueel misbruik binnen de kerk en een eventuele doofpotoperatie.

Ook in de Mechelse Sint-Romboutskathedraal en bij de voormalige commissie-Adriaenssens vielen de speurders eind juni binnen.

Huiszoeking commissie-Adriaenssens niet geldig

In twee arresten van 13 augustus en 9 september had de KI geoordeeld dat de de huiszoekingen onwettig waren en de documenten die toen in beslag werden genomen niet mochten gebruikt worden in het onderzoek.

Maar het Hof van Cassatie verbrak medio oktober beide arresten. Reden was dat de burgerlijke partijen niet werden gehoord.

Woensdag oordeelde de kamer van inbeschuldigingstelling dat de huiszoekingen toch geldig zijn, behalve die bij de commissie-Ariaenssens. De 475 dossiers die daar in beslag werden genomen, moeten worden teruggeven.

Onze partners