Huiszoeking Brussel: Twee mannen opgepakt in zoektocht naar 'regisseur' aanslagen Parijs

21/12/15 om 07:03 - Bijgewerkt om 07:03

Er zijn twee broers opgepakt bij de huiszoeking in Brussel gisteren. Of ze iets te maken hebben met de aanslagen in Parijs, moet nog blijken.

Huiszoeking Brussel: Twee mannen opgepakt in zoektocht naar 'regisseur' aanslagen Parijs

Politie blokkeert de Brusselse Dansaertstraat tijdens een huiszoeking op 20 december 2015 in het kader van het onderzoek naar de daders van de aanslagen in Parijs op 13 november 2015. © Belga

De huiszoeking die zondagavond in het centrum van Brussel plaatsvond, moest de Belgische speurders leiden naar een nieuwe hoofdverdachte in het onderzoek naar de terreuraanslagen in Parijs.

Er zijn twee broers opgepakt bij de huiszoeking in Brussel gisteren, zo meldt het VRT-radionieuws. Ze verschijnen vandaag voor de onderzoeksrechter. Het is nog niet bekend of de twee broers iets te maken hebben met de aanslagen.

Het onderzoek kwam er naar telefonieonderzoekn. Samen met de Franse veiligheidsdiensten wordt namelijk gezocht naar een verdachte die de terreuractie vanuit België ­coördineerde en tot nog toe uit het vizier wist te blijven, zo melden de kranten van Mediahuis.

Telefonieonderzoek heeft uitgewezen dat de terroristen, terwijl ze in de Franse hoofdstad hun bloedbad aan het aanrichten waren, rechtstreeks in contact stonden met twee gsm-toestellen in ons land. De twee toestellen bevonden zich op dezelfde plaats.

Wie de man achter deze gsm-toestellen is, is niet bekend. Maar hij zou even hard gezocht worden als de voortvluchtige terroristen Salah Abdeslam (26) en Mohamed Abrini (30). De speurders gaan ervan uit dat de man in kwestie niet zomaar zijdelings betrokken was bij de terreur, maar ­mogelijk de hele aanval aanstuurde en coördineerde vanuit België.

Op zoek naar regisseur

De hoofdverdachte is niet een van de twee broers die bij de huiszoeking werd opgepakt, aldus nog de kranten. De speurders hopen via hem hen wel tot bij de "regisseur" te geraken. (Belga/SD)

Onze partners