'Huisarrest' voor zieke werknemers

05/10/13 om 04:45 - Bijgewerkt om 12:28

Werkgevers mogen in het arbeidsreglement laten inschrijven dat een zieke werknemer tot vier uur per dag thuis moet blijven. Zo is het voor de controlearts gemakkelijker te controleren of iemand echt ziek is. De vakbonden reageren furieus.

'Huisarrest' voor zieke werknemers

Ook wie van de dokter buiten mag, kan door zijn baas verplicht worden om binnen te blijven. © BELGA

Dat schrijven De Tijd en L'Echo. Het gaat om werknemers die van de dokter de woning mogen verlaten. Wie daar geen toestemming voor krijgt, moet sowieso thuisblijven.

Het principe werd door veel rechters al aanvaard, hoewel er geen wettelijke basis voor was. In het wetsontwerp over het eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden, dat de ministerraad vorige week goedkeurde, is die wettelijke basis wel opgenomen. De werkgevers zullen via het arbeidsreglement of via een cao kunnen vastleggen op welke uren de werknemer zich ter beschikking moet houden.

Medische enkelband

Voorwaarde is dat het om een periode tussen zeven uur 's ochtends en acht uur 's avonds gaat. De regeling is een van de compensaties die de werkgevers krijgen voor het afschaffen van de carenzdag, de eerste ziektedag die veel arbeiders niet uitbetaald krijgen. Wie de controle mist, verliest zijn gewaarborgd loon bij ziekte voor de dag zelf en de dagen ervoor.

De vakbonden reageren furieus en vergelijken het systeem met "huisarrest" en de "whereabouts" die wielrenners moeten doorgeven aan de antidopingautoriteiten. "Werknemers krijgen een medische enkelband om", klinkt het. (Belga/TV)

Onze partners