'Huidig systeem dienstencheques niet houdbaar'

30/06/10 om 19:59 - Bijgewerkt om 19:59

Dat zegt het Leuvense Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving (HIVA).

Het huidige systeem van de dienstencheques is op termijn niet houdbaar. Dat zegt het Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving (HIVA). Volgens de onderzoekers legde de overheid in 2009 1,24 miljard euro bij van de ongeveer 1,7 miljard euro die het stelsel kostte.

Met de dienstencheques wordt vooral huishoudelijke hulp betaald.In 2009 waren er 665.884 actieve gebruikers van het systeem. Het aantal aangekochte dienstencheques steeg in de periode 2004-2009 van 8,1 tot 78,6 miljoen.

Volgens het HIVA is de overheidstussenkomst voor het systeem 'exuberant'. Het instituut oppert een hogere prijs van de cheques voor de gebruikers, eventueel afhankelijk van het inkomen.

De onderzoekers van HIVA stellen ook een vermindering van de fiscale aftrekbaarheid voor of een beperking van het maximale aantal dienstencheques dat men kan aanschaffen.

Ook pleiten ze voor meer selectiviteit bij de toekenning van dienstencheques en zou het systeem maximaal moeten gericht zijn op hulpbehoevenden.

Voorts willen ze dat een erkenning als dienstenchequeonderneming zou worden gekoppeld aan sociale doelstellingen.

De cheques werden onder meer ingevoerd om zwartwerk tegen te gaan, maar dat moet volgens het HIVA worden gerelativeerd. Amper 10 tot 18 procent van de gebruikers geeft toe vroeger zwarte huishoudelijke hulp te hebben ingeschakeld,

Lees meer over:

Onze partners