Hugo Coveliers neemt ontslag uit Antwerpse gemeenteraad

08/02/12 om 17:28 - Bijgewerkt om 17:28

Hugo Coveliers (Vlott) neemt ontslag uit de Antwerpse gemeenteraad. Hij zet die stap na overleg met kartelpartner Vlaams Belang, meldt fractieleider Filip Dewinter.

Eerder had Coveliers al aangekondigd niet meer deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Zijn plaats wordt ingenomen door Nancy Verrijke (Vlaams Belang).

Omwille van zakelijke verplichtingen was het voor Coveliers steeds moeilijker om de commissies en zittingen van de gemeenteraad bij te wonen. "Ik zet een stap opzij om een bekwame vrouw de kans te geven om zich politiek te engageren. In Nancy Verrijke heb ik het volste vertrouwen", zegt de voormalige senator.

Coveliers: 'De Wever zal keuze moeten maken tussen meer van hetzelfde of een ommekeer met het Vlaams Belang'

Hij neemt naar eigen zeggen afscheid in de overtuiging dat er in Antwerpen een einde komt aan meer dan zeventig jaar socialistisch bestuur. "Bart De Wever zal inderdaad de keuze moeten maken tussen meer van hetzelfde met de traditionele partijen of een ommekeer met het Vlaams Belang", luidt het.

Van Volksunie naar Vlott

Coveliers, die deze maand 65 jaar wordt, was decennialang actief in de vaderlandse politiek. Hij zetelde zowel in de Kamer als in de Senaat voor achtereenvolgens Volksunie, Open VLD en zijn eigen partij Vlott (in kartel met Vlaams Belang). Coveliers was in beide assemblees ook fractieleider en maakte vooral naam in dossier rond justitie en veiligheid. In 2005 werd hij uit de Open VLD gezet na zijn herhaalde aanvallen op partijgenoten, waarna hij Vlott - dat staat voor Vlaams Liberaal Onafhankelijk Tolerant Transparant - oprichtte.

Coveliers: 'Eigan partij voor Dedecker is een beetje een dom idee'

Hij was de advocaat van Jean-Marie Dedecker toen die zich moest verantwoorden voor de statutaire commissie van de VLD en daarna ook op de kasseien voor de Melsensstraat terecht kwam. Coveliers noemde het idee van Dedecker om een eigen partij op te richten "een beetje dom" en vond dat Dedecker er het cordon sanitaire mee in de hand werkte.

Zijn opvolgster in de Antwerpse gemeenteraad zetelt momenteel in de disctrictsraad van Ekeren. De 44-jarige Verrijke werkt sinds 2006 ook voor de Vlaams Belangfractie in het Vlaams parlement. (Belga/SD)

Onze partners