Hugo Coveliers: ‘Ik herken mezelf in Rik Torfs’

© Lies Willaert

Deze week stapt hij uit de politiek. Voorgoed. ‘Als je jezelf constant moet oppeppen om je werk te doen, kun je er beter mee stoppen’, zegt oud-parlementslid Hugo Coveliers.

‘Wie jong is en niet links, heeft geen hart. Wie oud is en niet rechts, heeft geen verstand.’ Geen enkele Vlaamse politicus heeft dat devies van Winston Churchill meer ter harte genomen dan Hugo Coveliers. Van de linkervleugel van de Volksunie kwam hij via de toenmalige VLD in een kartelformule met het Vlaams Belang terecht. Nadat hij in 2010 al uit de nationale politiek was verdwenen, stapt hij nu ook uit de Antwerpse gemeenteraad.

U bent nooit het soort politicus geweest dat niet zonder de Wetstraat kan leven?

Coveliers: Totaal niet. Door mijn advocatenpraktijk ben ik ook nooit afhankelijk geweest van mijn partij, en daar had de top het vaak heel moeilijk mee. Dezer dagen herken ik mezelf dan ook goed in Rik Torfs van CD&V, die net als ik durft te zeggen wat hij denkt. Als zijn partijvoorzitter, Wouter Beke, beweert dat Torfs zichzelf niet meer onder controle heeft dan doet dat me denken aan de tijd dat de liberale partijtop mij en Jean-Marie Dedecker ongeleide projectielen noemde. Machtspartijen tolereren geen afwijkende meningen. Nochtans heeft elke democratie politici zoals Jean-Marie Dedecker, Rik Torfs en ikzelf nodig.

Bij haar afscheid van de politiek zei Nelly Maes, met wie u ooit in de Volksuniejongeren actief was, dat ze ondanks alles maar één partij had gehad: de Volksunie. Voelt u dat ook zo?

Coveliers: (denkt na) In die partij had ik in elk geval het meest enthousiasme en idealisme. Dat kwam door de Vlaamsgezindheid van de Volksunie, maar ook doordat de liberale ideeën er veel meer werden beleefd dan later in de VLD.

In de 25 jaar dat u in het parlement zat, is het partijlandschap danig veranderd. Stel dat u vandaag uw eerste stappen in de politiek zou zetten, in welke partij zou dat dan zijn?

Coveliers: Bij de N-VA, denk ik. Voor het Vlaams-nationalisme natuurlijk, maar ook omdat de economische ideeën van die partij liberaler zijn dan die van het Vlaams Belang, dat nog altijd heel solidaristisch is. Wie voor het Vlaams Belang kiest, moet er bovendien ook het vreemdelingenstandpunt bij nemen.

En daar hebt u het niet zo voor?

Coveliers: Het stoort me soms dat daar binnen het Vlaams Belang met te weinig nuance over wordt gepraat.

Het Vlaams Belang is zelfs van plan om alle nuances weer overboord te gooien. Back to basics luidt de marsorder.

Coveliers: Het is natuurlijk een tactisch manoeuvre van de partij om terug te keren naar die harde stellingen, die in mijn ogen – zoals gezegd – niet genuanceerd genoeg zijn.

Is dat de echte reden waarom u uit de Vlaams Belangfractie in de Antwerpse gemeenteraad bent gestapt?

Coveliers: (aarzelt) Dat heeft zeker meegespeeld. Ik ben nooit lid geweest van zijn partij, maar ik zat de laatste jaren natuurlijk wel in dezelfde fractie als de Vlaams Belangers en ik probeerde ook invloed te hebben op hun standpunten. Maar onder druk van het succes van de N-VA hebben ze besloten een andere weg te volgen. Zonder mij dus. (AP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content