Houdt Reynders Arco-waarborg tegen?

© Belga

De regering waarborgt het kapitaalverlies van de particuliere coöperanten van de groep Arco, de financiële tak van het ACW. Maar minister Reynders heeft wel erg veel tijd nodig om het waarborgbesluit in het Belgisch Staatsblad te krijgen.

Goed een maand een maand geleden klapte Dexia in elkaar. Als tweede grootste aandeelhouder heeft de groep Arco, de financiële arm van de christelijke arbeidsbeweging ACW, nu beslist om de procedure voor de vereffening van zijn drie coöperatieve vennootschappen Arcopar, Arcoplus en Arcofin te starten.

Die vereffening zal twee à drie jaar in beslag nemen. Op het einde van die termijn zullen de ongeveer 800.000 particuliere coöperanten van Arco hun inleg (gemiddeld ongeveer 2000 euro) terugkrijgen. Het is de federale overheid die dat ingebrachte kapitaal waarborgt. Voor de federale kas, de belastingsbetaler dus, kan de waarborg oplopen tot 1,5 miljard euro.

De totstandkoming van die waarborg heeft heel wat voeten in de aarde gehad. Over het principe werd binnen de regering-Leterme I al een politiek akkoord bereikt in het najaar van 2008, toen Arco 350 miljoen euro moest ophoesten om Dexia overeind te houden. Arco kon daarvoor ook rekenen op lobbywerk van onder andere twee CD&V-regeringsleden Etienne Schouppe en Steven Vanackere. Het duurde vervolgens nog tot april 2009 (onder de regering-Van Rompuy), vooraleer het akkoord in een wet werd omgezet. De wet schakelt particuliere leden van coöperatieve vennootschappen gelijk met spaarders (hun centen bij de een bank zijn via een Bijzonder Beschermingsfonds voor een bedrag tot 100.000 euro verzekerd).

Nadien werd het stil rond de waarborgregeling op maat van Arco. In de zomer van dit jaar verklaarden ACW-voorzitter Patrick Develtere en directievoorzitter Francine Swiggers van Arco nog dat het met Dexia zeker niet naar een opdeling en uitverkoop zou gaan. Begin september waren beiden kennelijk van gedacht veranderd en drongen ze bij de regering aan om de uitvoering van de waarborgwet van 2009 snel mogelijk te maken.

Pas bij de ontmanteling van Dexia in de eerste week van oktober werd daar werk van gemaakt. Op 12 oktober verscheen in het Staatsblad het koninklijk besluit dat ook coöperatieve vennootschap onder de regeling van het Bijzonder Beschermingsfonds brengt. Meteen daarna betaalde Arco een instapbijdrage (1,5 miljoen euro). Tegelijk werd gevraagd om het kapitaal van de particuliere vennoten van Arcopar, Arcuplus en Arcofin te waarborgen. Die staatsgarantie gaf de ontslagnemende regering-Leterme met een nieuw besluit op 15 oktober.

De verdere afhandeling sindsdien is een zaak van minister van Financiën Didier Reynders (MR). En die neemt zijn tijd. Eerst was het drie weken wachten op de handtekening van de koning. Die haalde zijn pen op 4 november boven. Intussen zijn we opnieuw twee weken later, en nog steeds is het Arco-besluit niet verschenen in het Belgisch Staatsblad. Gebruikt Reynders het als stok achter de deur om voor de liberalen meer uit de brand te sleuren tijdens de onderhandelingen over de nieuwe regering?

Arco-directievoorzitter Swiggers zei vandaag tijdens een persconferentie over de vereffening van de drie Arco-vennootschappen dat zij ‘niet ongerust’ is over de hele gang van zaken.

Patrick Martens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content