Houding sp.a in kwestie echtscheidingstaks bevalt Peeters niet

18/04/12 om 22:00 - Bijgewerkt om 22:00

Vlaams minister-president Kris Peeters vindt het niet kunnen dat sp.a een nieuwe visie over de echtscheidingstaks via de media communiceert. 'Dit had eerst binnen de regering moeten besproken worden', klinkt het.

Houding sp.a in kwestie echtscheidingstaks bevalt Peeters niet

© Belga

De manier waarop de sp.a het geweer van schouder heeft veranderd in het dossier van de echtscheidingstaks kan voor Vlaams minister-president Kris Peeters niet door de beugel. "De manier waarop is een serieus probleem en is niet voor herhaling vatbaar", zo liet Peeters verstaan in Villa Politica.

Verdelingsrecht verdubbelen

De Vlaamse regering besloot bij de jongste begrotingscontrole om het verdelingsrecht te verdubbelen van 1 tot 2 procent. Het gaat om een belasting die je betaalt wanneer een onroerend goed verdeeld wordt onder verschillende eigenaars. Vaak is dat bij een echtscheiding, wanneer de verdeling nodig is opdat de ene partner het deel van de andere kan overkopen.

Maar meerderheidspartij sp.a liet nu weten de taks te willen schrappen. N-VA en CD&V willen hierover praten, maar enkel als de gederfde inkomsten - 40 miljoen euro op jaarbasis - gecompenseerd worden en als het beoogde begrotingsevenwicht gerespecteerd blijft.

Peeters is 'not amused'

Minister-president Kris Peeters is - zacht uitgedrukt - 'not amused' met de manier waarop de sp.a haar koerswijziging heeft gecommuniceerd. Volgens hem had de sp.a niet naar de media moeten stappen maar hadden ze de zaak moeten bespreken in de schoot van de regering.

Sp.a heeft alternatieven uitgewerkt

"Dit is niet voor herhaling vatbaar", klonk het scherp in Villa Politica. Volgens Peeters wordt de zaak later besproken door de Vlaamse regering. Duidelijk is dat de bal in de kamp van de sp.a ligt. Die partij moet nu maar met een alternatief voorstel komen, zo is te horen. Volgens sp.a-fractieleider Bart Van Malderen heeft zijn partij alternatieven klaar, maar de inhoud daarvan blijft voorlopig geheim. (Belga/INM)

Onze partners