Hoofdverdachte in zaak-Priscilla komt vrij

12/02/13 om 18:03 - Bijgewerkt om 18:03

Door een procedurefout in de zaak rond de dood van Priscilla Sergeant komt de hoofdverdachte voorlopig vrij.

Hoofdverdachte in zaak-Priscilla komt vrij

© Belga

Het Hof van Cassatie heeft het arrest verbroken van de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling van 31 januari, zo meldt de VRT. Daardoor komt de hoofdverdachte in de zaak voorlopig vrij.

Volgens de advocaat van de man kreeg de gevangenis van Vorst, waar de hoofdverdachte opgesloten zit, inmiddels de opdracht om hem voorlopig vrij te laten.

Of de man intussen al dan niet de gevangenis al heeft verlaten, kon de raadsman niet zeggen.

De 14-jarige Priscilla Sergeant uit Huizingen werd in juli 2012 dood teruggevonden in een veld in Dworp. Een maand later werden drie verdachten opgepakt: de 41-jarige buurman van het meisje en twee minderjarige buurjongens.

"De buurman werd aanvankelijk vervolgd voor doodslag", zegt advocaat-generaal Andre Van Ingelgem. "In die procedure moest hij om de drie maanden voor de raadkamer verschijnen omdat hij voor die kwalificatie een straf van meer dan 20 jaar riskeerde."

Die kwalificatie werd nadien veranderd naar foltering met verzwarende omstandigheden en aanranding van de eerbaarheid met verzwarende omstandigheden. Ook voor die feiten riskeerde de man 20 jaar cel of meer.

Maandelijks in plaats van driemaandelijks

De verdediging ging daartegen in beroep, waarna de feiten werden geherkwalificeerd naar "onmenselijke behandeling". Daarvoor riskeert hij een straf van 15 tot 20 jaar en daarom had hij vanaf dan maandelijks voor de raadkamer moeten verschijnen en niet driemaandelijks.

De verdediging diende een verzoekschrift in om de man vrij te laten in het kader van de voorlopige hechtenis, maar dat verzoek werd verworpen door de raadkamer en later door de kamer van inbeschuldigingstelling.

Tegen die laatste beslissing is cassatieberoep aangetekend en het Hof van Cassatie heeft nu het arrest van de KI verbroken. In principe moet de verdachte nu voorlopig worden vrijgelaten, maar het is het parket-generaal dat daarover moet beslissen. Dat gebeurt ten vroegste woensdag. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners