Hoofdverdachte in verdwijning van Vera Van Laer verlaat gevangenis

04/01/13 om 20:11 - Bijgewerkt om 20:11

Marc De Schutter, de hoofdverdachte in de verdwijning van Vera Van Laer, heeft de gevangenis mogen verlaten na betaling van een borgsom van 10.000 euro.

Hoofdverdachte in verdwijning van Vera Van Laer verlaat gevangenis

© Belga

Marc De Schutter, de hoofdverdachte in de verdwijning van Vera Van Laer, heeft de gevangenis van Antwerpen mogen verlaten na betaling van een borgsom van 10.000 euro. "Ik heb onterecht vastgezeten. Ik heb niets met de verdwijning van Vera Van Laer te maken en nu ga ik een Duvel drinken", zei hij nadat hij de gevangenispoorten achter zich had dicht getrokken.

De Schutter is de ex van Van Laer, die zestien jaar geleden spoorloos verdween. Hij was de laatste die haar op 5 juli 1996 gezien heeft. "Ik heb haar die morgen afgezet aan het Centraal Station, maar meer ook niet. Ik blijf erbij dat ik niets met haar verdwijning te maken heb."

De Schutter werd in 1998 al eens aangehouden in de zaak, maar kwam toen na twee maanden voorhechtenis vrij onder voorwaarden en mits betaling van een borgsom van toen nog één miljoen frank. In 2003 werd hij buiten vervolging gesteld bij gebrek aan bewijs. Zeven jaar later werd het gerechtelijk onderzoek naar haar verdwijning heropend en dat leidde eind juli vorig jaar tot zijn aanhouding in Thailand, waar De Schutter werkzaam was. Hij werd uitgeleverd en zat sinds september in de gevangenis van Antwerpen.

"Over het onderzoek zelf wil ik niets zeggen. Het dossier is wat het is. De onderzoekers deden hun werk en ik probeerde mij aan te passen in de gevangenis. Ik hield vast aan de gedachte dat er nog altijd mensen waren die het slechter hadden als ik. Ik ben ook een boek beginnen schrijven over mijn indrukwekkende aanhouding in Thailand en
ik denk dat ik er een levensverhaal van ga maken, want er zijn veel misvattingen over mijn persoon", verklaarde hij.

De vrijlating van De Schutter werd aan een aantal voorwaarden gekoppeld. Zo moet hij een vast adres nemen in Antwerpen, zijn paspoort inleveren en mag hij België niet verlaten. Hij mag ook geen contact hebben met andere personen uit het dossier en moet zijn medewerking aan het onderzoek blijven verlenen. "Ik zal die voorwaarden zonder
probleem naleven. Zolang ik een telefoon en internet heb, kan ik het werk dat ik in Thailand doe hier verderzetten." (Belga/SD)

Onze partners