Hoofdspeurder 'weggehaald van onderzoek Kasteelmoord'

13/06/15 om 05:39 - Bijgewerkt om 05:46

De politiecommissaris die het onderzoek naar de kasteelmoord in Wingene leidt, is na uitspraken in de pers van het onderzoek gehaald. Dat bevestigt de federale politie.

Hoofdspeurder 'weggehaald van onderzoek Kasteelmoord'

Kasteelheer Stijn Saelens © Belga

De Standaard en Het Nieuwsblad bevestigen het nieuws.

De oorzaak zijn uitspraken die de man vorige donderdag heeft gedaan in Het Laatste Nieuws. De commissaris, Carlo C., zei in die krant niet te begrijpen waarom het zo lang duurde eer de zes weken geleden aan België uitgeleverde Nederlandse verdachte Roy L. met de politie wilde spreken. "Wij stellen alvast geen eisen. We zijn bereid de verdachte te ondervragen wanneer het past voor zijn advocaat. En als het van ons zou afhangen zo vlug mogelijk."

Procedurefout

Die uitspraken schoten in het verkeerde keelgat bij Joris Van Cauter, de advocaat van de Nederlandse verdachte. Hij eiste bij het Brugse gerecht dat de speurder in kwestie van het dossier zou worden gehaald. "Omdat ik het on­gehoord vind dat een speurder over zo'n dossier in de krant spreekt of publiekelijk verklaringen aflegt", aldus Van Cauter. "Zoiets is niet meer objectief, maar wel een schending van het geheim van het onderzoek en een schending van het beroepsgeheim."

Om mogelijke procedurefouten te vermijden, in een zaak met vele prominente advocaten, werd de commissaris inderdaad van de zaak gehaald.

Doden of lesje leren?

L. is de neef van de intussen overleden Eindhovense beroepscrimineel Ronnie van Bommel (49). Hij zou, volgens de verdenking, zijn oom geholpen hebben bij het doden van kasteelheer Stijn Saelens.

De speurders willen van de Nederlander weten met welke opdracht Van Bommel en hij naar Saelens vertrokken. Moesten ze hem een lesje leren, zoals dokter André Gyselbrecht - de schoonvader van Saelens - beweert? Of moesten ze hem doodschieten en begraven in het bos van de vermoedelijke organisator Pierre Serry?

Tot dusver praat de verdachte niet.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners