N-VA wil niet af van hoofddoekenverbod in gemeenschapsonderwijs

Moslima's protesteren tegen het hoofddoekenverbod op het atheneum van Antwerpen in 2009. © BELGAIMAGE

Het verbod op het dragen van de hoofddoek in het gemeenschaps­onderwijs is niet vol te houden, zegt de auditeur van de Raad van State. N-VA wil het verbod behouden, Groen pleit voor een omzendbrief die levensbeschouwelijke tekens toelaat op alle scholen.

N-VA wil het algemeen hoofddoekenverbod in het gemeenschapsonderwijsbehouden, ondanks het advies van de auditeur van de Raad van State die dat onverenigbaar acht met het basisrecht op godsdienstbeleving.

Onderwijsspecialist Kris Van Dijck wil het finale oordeel afwachten, maar wijst er toch op dat het verbod er kwam na ruim overleg en intussen ook “niet echt meer gecontesteerd wordt”. “We blijven het geldende hoofddoekenverbod binnen het GO! steunen”, aldus Van Dijck, die het noodzakelijk noemt om polarisering in bepaalde scholen te vermijden.

In tegenstelling tot de auditeur, die ook uitzonderingen toelaat bij ordeverstoring of groepsdruk, vindt hij niet dat een algemeen verbod daarbij te ver gaat. Levensbeschouwelijke symbolen kunnen voor N-VA in scholen “als dit past in het opvoedkundig project van de school”.

“Het gemeenschapsonderwijs draagt neutraliteit hoog in het vaandel”, besluit Van Dijck. “Op de speelplaats moet je dus niet kunnen zien wie katholiek, vrijzinnig of moslim is.”

Groen: levensbeschouwelijke tekens toelaten op alle scholen

Groen voelt zich dan weer gesterkt door het nieuwe advies van de auditeur. De partij wil dat Onderwijsminister Pascal Smet een omzendbrief uitstuurt die levensbeschouwelijke tekens opnieuw toelaat op alle scholen. Enkel bij groepsdruk kunnen sancties of een verbod nog, vinden de groenen.

De Raad van State volgt in de grote meerderheid van de gevallen het advies van de auditeur. Het arrest kan nog enkele maanden op zich laten wachten.

Het verbod wordt bij de Raad van State aangevochten door enkele leerlingen van het atheneum van Dendermonde, gesteund door middenveldorganisaties en de vzw Baas Over Eigen Hoofd (BOEH!). (Belga/TV/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content