'Hongerstakers naar ziekenhuis bij levensgevaar'

29/03/12 om 12:13 - Bijgewerkt om 12:13

De 23 hongerstakers aan de VUB gaan dag 76 in. Rector en personeel willen absoluut vermijden dat iemand overlijdt. 'Bij levensgevaar brengen we de mensen over naar het ziekenhuis', klinkt het.

'Hongerstakers naar ziekenhuis bij levensgevaar'

© Belga

Rector Paul De Knop van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) wil absoluut vermijden dat iemand van de hongerstakers overlijdt. Daarom heeft hij zelf een dokter gevraagd voor onafhankelijk advies. "Sinds vorige week volgt professor Dirk Devroey hun gezondheidssituatie op. Als er levensgevaar dreigt, gaan de hongerstakers naar het ziekenhuis", aldus de VUB-rector.

Devroey is verantwoordelijke van de vakgroep huisartsgeneeskunde en begeleidde eerder al een groep hongerstakers die in 2009 actie voerden op de VUB.

"Omdat het om het leven van mensen gaat, wens ik als verantwoordelijke van de universiteit die de infrastructuur ter beschikking stelt dat er voldoende maatregelen worden genomen en voldoende snel. Omdat ik zelf geen dokter ben, heb ik collega Devroey gevraagd voor onafhankelijk advies. Als er levensgevaar dreigt, brengen we hen naar het ziekenhuis."

23 hongerstakers

Een begeleidende dokter van de hongerstakers, Rita Vanobberghen, en de controleartsen van de Dienst Vreemdelingenzaken volgen eveneens de gezondheid van de 23 op. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners