'Honderden miljoenen euro worden geïnvesteerd in energie van het verleden'

17/09/14 om 09:04 - Bijgewerkt om 09:04

'Het is onbegrijpelijk dat de federale regeringsonderhandelaars beslist hebben om Doel 1en 2 tien jaar langer open te houden', zegt SP.A-Kamerfractieleidster Karin Temmerman. 'Honderden miljoenen euro worden geïnvesteerd in energie van het verleden.'

'Honderden miljoenen euro worden geïnvesteerd in energie van het verleden'

Karin Temmerman, SP.A © Belga

'Dat de federale regeringsonderhandelaars beslist hebben om de kerncentrales Doel 1 en Doel 2 tien jaar langer open te houden, is onverantwoord en kortzichtig. Ze werden in 1975 in gebruik genomen en zijn de oudste van de wereld. Dit is bijna niet te begrijpen.' Dat zegt SP.A-Kamerfractieleidster Karin Temmerman.

'Alternatieven aanmoedigen'

N-VA, Open VLD, CD&V en MR kwamen overeen de levensduur van de twee centrales te verlengen als de beschadigde reactoren in Doel en Tihange buiten gebruik blijven. Ook de aanvoer vanuit het buitenland zal worden bekeken. Tegen het einde van het jaar moet de bevoorradingszekerheid op basis van die parameters 'geobjectiveerd' worden.

'Men zou de producenten moeten stimuleren om in alternatieven voor kernenergie te investeren, maar men doet nu net het omgekeerde', bekritiseert Temmerman de plannen. 'Doel 1 en 2 zijn op dit moment nog steeds open. Om de bevoorradingszekerheid voor deze winter te garanderen, hoef je ze echt geen tien jaar langer open te houden', zegt Temmerman.

Wet op kernuitstap herbekijken

Eerder kwam de regering-Di Rupo overeen ze in 2015 te sluiten. Die wet op de kernuitstap zou dus snel opnieuw bekeken worden. In ieder geval wil de toekomstige federale coalitie de datum van 2025 om alle kerncentrales definitief te sluiten, behouden.

Nu er verschillende centrales in België uitgevallen zijn, wordt aangetoond dat kernenergie niet onfeilbaar is, vindt Temmerman. 'Laat ons zoeken naar de alternatieven die wel zekerheid bieden.' Ze betreurt dat nu opnieuw geïnvesteerd wordt in 'energie van het verleden'.

'Goedkeuring Open VLD is vreemd'

Temmerman wijst erop dat het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) gewaarschuwd heeft dat er in Doel 1 en Doel 2 ingrepen moeten gebeuren om ze langer open te kunnen houden. Mogelijk zullen die noodzakelijke investeringen in de vele honderden miljoenen euro lopen, vreest ze. In ieder geval zal de SP.A erop toezien dat het FANC de voorwaarden om de centrales langer open te houden, handhaaft. Temmerman vindt het vooral vreemd dat Open VLD de verlenging van de levensduur principieel mee goedkeurt. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners