Honderden mensen verwacht op manifestatie tegen Michèle Martin

© Belga

Er worden honderden mensen verwacht op de manifestatie die in Malonne tegen de komst van Michelle Martin.

Er worden honderden mensen verwacht op de manifestatie die in Malonne wordt georganiseerd naar aanleiding van de komst van Michelle Martin naar het clarissenklooster in de gemeente. De mars vertrekt om 10 uur op de place du Fond in Malonne. Vandaar gaat het naar het klooster in de rue des Monastères.

Een dertigtal politieagenten zal toezien op het goede verloop van de manifestatie, aldus politiecommissaris van Namen, Pierre Jacobs. Een van de organisatrices van het evenement herinnert eraan dat het om een vreedzame bijeenkomst gaat. “Wij zijn tegen vandalisme en agressie”. Aan de deelnemers wordt gevraagd om witte of zwarte t-shirts te dragen en witte of zwarte ballonnen met zich mee te dragen.

‘Michèle Martin heeft recht op reïntegratie, maar niet in Malonne’

“Wit staat voor het respect ten opzichte van de slachtoffers, met zwart willen we “neen” zeggen aan de huidige rechtsgang. Michèle Martin heeft dan misschien wel recht op een reïntegratie, wij willen haar niet in Malonne. De strafuitvoeringsrechtbank moet zijn oordeel herzien. We willen dat de politieke macht actie onderneemt”, legt ze uit. Maandag is er om 20 uur een vergadering voorzien tussen de burgemeester en de inwoners van Malonne.

Vader van Eefje tekent cassatieberoep aan

Net als andere burgerlijke partijen heeft ook Jean Lambrecks, de vader van Eefje, cassatieberoep aangetekend tegen de beslissing van de strafuitvoeringsrechtbank in Bergen om Michèle Martin vervroegd vrij te laten. Dat bevestigde zijn raadsman Joris Vercraeye.

“We hebben preventief cassatieberoep aangetekend, maar de komende dagen moeten we onderzoeken of het ontvankelijk verklaard zou kunnen
worden. We hebben het gedaan om al onze rechten te vrijwaren”, aldus advocaat Vercraeye.

“Alle argumenten moeten nog op papier gezet worden. Het openbaar ministerie kan wel binnen de 24 uur in beroep gaan. Als slachtoffer hebben we bij een procedure van de strafuitvoeringsrechtbank eigenlijk geen mogelijkheid”, hekelt de advocaat.

‘Soort protest en aanleiding voor debat’

“In het debat over een dergelijke beslissing zou men het slachtoffer ook een gelijke stem moeten geven. Bij een strafuitvoeringsrechtbank moet het slachtoffer zijn verlangen uiten om gehoord te worden. Als dat verlangen geuit is, zouden de rechten van het slachtoffer gelijkgesteld moeten worden met die van de veroordeelde.”

“Het aantekenen van het cassatieberoep is ook een soort protest en misschien kan dit een aanleiding zijn voor een debat om de wetgeving terzake te wijzigen”, besluit meester Joris Vercraeye. (Belga/SD)


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content