Homogeweld Luik: verdachte zegt aangerand geweest te zijn door homoseksueel

25/07/12 om 10:08 - Bijgewerkt om 10:08

Raphaël Wargnies, de vermoedelijke dader van de misdaad die plaatsvond in het Parc d'Avroy in Luik, bekent alles en verborg het homofobe karakter van zijn daad niet.

Homogeweld Luik: verdachte zegt aangerand geweest te zijn door homoseksueel

© Belga

Hij legde uit aan de speurders dat hij het gemunt had op alle homoseksuelen, aangezien hij naar eigen zeggen door een van hen in hetzelfde park aangerand werd in de zomer van vorig jaar.

Dinsdagavond verliet de man zijn woning in Malmedy en trok naar Verviers, waar hij de trein naar Luik nam. Hij wou naar het parc d'Avroy gaan om zich te wreken, zonder specifiek naar zijn voormalige agressor te zoeken tegen wie hij destijds geen klacht indiende. Hij bewapende zich met een hamer die hij achter zijn riem stak. Hij rekende erop die alleen te gebruiken wanneer hij opnieuw het slachtoffer van een aanranding werd.

Wargnies trok verschillende nachten naar het park, maar kwam telkens weer thuis zonder wraak genomen te hebben. In de nacht van dinsdag op woensdag zat hij op een bank in het park. Zijn toekomstig slachtoffer Jacques Konik zette zich naast hem en deed enkele homoseksuele voorstellen. Hij zou daarop geantwoord hebben dat hij niet geïnteresseerd was, waarna het slachtoffer wegging.

'Grote vergissing'Hij besloot daarop om hem te doden. Iets verderop in het park deed zijn slachtoffer immers een nieuw voorstel, waarna hij zijn hamer bovenhaalde en zijn slachtoffer op het hoofd sloeg. Konik viel op de grond en kreeg nog vijf slagen op het hoofd.

De dader sloeg op de vlucht, en niet veel later vond een voorbijganger het bewusteloze slachtoffer, dat al veel bloed verloren had. De hulpdiensten, die snel ter plaatse waren, probeerden de man nog te reanimeren, maar die pogingen waren tevergeefs. Het slachtoffer overleed 20 minuten na de feiten.

Rond 3 uur 's nachts kreeg de politie een oproep van een Luikenaar die uitlegde dat een van zijn vrienden bij hem was langsgekomen en had toegegeven dat hij een "grote vergissing" begaan had. De man uit Malmedy werd daarop zonder problemen gearresteerd. Er wordt nog een autopsie op het lijk uitgevoerd.

Wargnies werd opgesloten in de gevangenis van Lantin. Hij drukte zijn spijt uit nadat hij zich alleen met zijn advocaat had kunnen onderhouden. (Belga/SD/TE)

Lees meer over:

Onze partners