Homo’s zullen straks ook bloed mogen geven binnen een veilige omkadering

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). © .

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block heeft van de federale ministerraad groen licht gekregen om een einde te maken aan de levenslange uitsluiting van homo’s bij het geven van bloed.

Seks hebben met een andere man blijft wel beschouwd als risicogedrag en zal dus nog steeds een tijdelijke uitsluiting van twaalf maanden tot gevolg hebben.

“Onze prioriteit bij bloeddonatie is de veiligheid van de patiënt die een bloedtransfusie nodig heeft. In dit verband is seksueel risicogedrag een belangrijke factor. De seksuele geaardheid is niet van belang”, aldus minister De Block, die al langer aangaf dat ze werk wilde maken van een schrapping van het levenslang verbod.

Concreet voorziet het nieuwe wetsontwerp in een tijdelijke uitsluiting bij elk gedrag van de donor of zijn sekspartner dat risico’s inhoudt om een seksueel overdraagbare ziekte op te lopen. “Onder risicogedrag verstaat men onder meer: seks hebben met een andere man, tegen betaling, of met een partner die intraveneus of intramusculair drugs inneemt.”

“De uitsluitingsperiode duurt 12 maanden. Wie een nieuwe partner heeft, wordt na het eerste seksueel contact voor een periode van vier maanden uitgesloten”, aldus De Block. De criteria voor tijdelijke uitsluiting zullen minstens om de twee jaar geëvalueerd worden door het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG), het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) en de bloedinstellingen, op basis van de laatste medische en wetenschappelijke inzichten.

Het wetsontwerp van De Block geeft ook bepaalde patiënten met erfelijke hemochromatose de vrije keuze om bloed te geven. Hemochromatose is een genetische aandoening veroorzaakt door een te hoge ijzeropname in de darmen, wat maakt dat ijzer wordt opgeslagen in organen zoals de lever, het hart en de huid. Patiënten met hemochromatose waren tot vandaag uitgesloten voor donatie omdat een bloedafname voor therapeutische doeleinden niet als altruïstische daad werd beschouwd. Bloed dat in dat kader werd afgenomen, werd dan ook vernietigd. De aanpassingen maken dat de patiënten met hemochromatose die zich in de onderhoudsfase bevinden voortaan vrij zullen mogen kiezen om hun bloed te doneren.

Partner Content