Homans wil te kritische diversiteitsambtenaar ontslaan

'Alle evaluaties worden vrijdag door de Vlaamse regering besproken.' © Yann Bertrand

Vlaams minister voor Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA) wil diversiteitsambtenaar Alona Lyubayeva ontslaan. Een van de redenen zou zijn dat ze te kritisch is.

Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard maandag. Lyubayeva was drie jaar geleden aangenomen om de diversiteit binnen de Vlaamse overheid te verhogen. De samenwerking met de nieuwe minister Homans loopt echter niet goed. Het is expliciet bepaald dat de Vlaamse diversiteitsambtenaar een onafhankelijke positie heeft binnen de Vlaamse overheid, maar de N-VA-minister zou haar te kritisch vinden.

Lyubayeva maakte de voorbije jaren gebruik van haar onafhankelijkheid om publiekelijk voor haar standpunten uit te komen. Via twitter deelde ze ook artikels die kritisch zijn voor de Vlaamse regering, net als opinies van gelijkekansencentrum Unia.

Homans heeft Lyubayeva nu een negatieve evaluatie gegeven, schrijven de kranten. Naast haar kritische opstelling is daarin ook sprake van problemen met deadlines en een gebrek aan openheid tegenover het kabinet.

Op basis van de evaluatie vraagt Homans de Vlaamse regering om Lyubayeva te ontslaan. Dat is wettelijk mogelijk na één evaluatie omdat ze niet vastbenoemd is. Homans zelf wil niet bevestigen dat ze het ontslag vrijdag effectief op tafel legt. Maar ontkennen doet ze ook niet. ‘Alle evaluaties worden vrijdag door de Vlaamse regering besproken’, zo wilde ze slechts kwijt aan de kranten.

CD&V: ‘Ambtenaar moet regering uitdagen’

Vlaams parlementslid Ward Kennes (CD&V) maakt enkele kanttekeningen bij het geplande ontslag. Dat ontslag kan volgens hem namelijk enkel op basis van problemen met het functioneren van de betrokken ambtenaar, zoals het niet halen van deadlines, het niet respecteren van afspraken, enz…

Maar dat de diversiteitsambtenaar af en toe standpunten inneemt die botsen met de visie van de minister, kan volgens Kennes geen reden zijn tot ontslag. ‘De diversiteitsambtenaar zit in een onafhankelijke positie en het innemen van standpunten behoort tot haar taken. Zo’n ambtenaar moet een beetje een voortrekkersrol spelen en bijvoorbeeld waken over de naleving van het regeerakkoord en het halen van doelstellingen rond diversiteit’, aldus Kennes.

Zolang de betrokken ambtenaar op het publieke forum niet gaat beledigen of ontwettigheden gaat verkondigen, heeft die volgens Kennes een grote vrijheid van spreken. Meer zelfs, het behoort volgens de CD&V’er ’tot het takenpakket van de ambtenaar om de regering uit te dagen’.

Partner Content