Homans wil 'strengere voorwaarden voor sociale woonlening'

03/10/14 om 05:31 - Bijgewerkt om 06:58

Het jaarbudget van het Vlaams Woningfonds is bijna op, en wie de komende maanden een sociale woonlening aanvraagt, vangt wellicht bot. Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) wil de voorwaarden voor zo'n lening strenger maken.

Homans wil 'strengere voorwaarden voor sociale woonlening'

Liesbeth Homans, Vlaams minister van Wonen © Belga

Dat schrijft De Morgen.

De Belg, zo meldt de krant, mag dan een baksteen in de maag hebben, door de hoge vastgoedprijzen is kopen of bouwen steeds minder haalbaar. Het Vlaams Woningfonds (VWF) biedt daarom sociale woonleningen aan, tegen een rentevoet tussen de 2 en 2,97%. Dat is meestal een pak lager dan voor wie bij de bank een lening aangaat. Maar door de toenemende populariteit is het fonds zwaar verlieslatend voor de Vlaamse regering.

'De middelen zullen voor het einde van dit jaar uitgeput zijn'. Daardoor kunnen er mensen uit de boot vallen", meldt het kabinet van Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA).

De minister wil het systeem grondig veranderen. Momenteel komt zo'n 80% van alle Vlamingen ervoor in aanmerking. Dat betekent bijvoorbeeld dat studenten een lening kunnen aanvragen omdat ze nog geen inkomen hebben, maar nadien wel jarenlang van alle voordelige voorwaarden blijven genieten.

Toch zijn het vooral kwetsbare groepen zoals starters en eenoudergezinnen die zo'n lening aanvragen.

Strengere voorwaarden

Homans wil de voorwaarden strenger maken voor het krijgen van een sociale lening. Wie zelf een huis bouwt, wie een grond koopt of wie een lening herfinanciert (overstappen van een bank omwille van een gunstiger tarief), komt binnenkort niet meer in aanmerking.

(Belga/RR/ JH)

Lees meer over:

Onze partners