Homans: ‘Vrijheid van meningsuiting, maar niet absoluut’

Liesbeth Homans © Belga Image

‘De vrijheid van meningsuiting in het algemeen en het spreekrecht van de personeelsleden van de Vlaamse overheid in het bijzonder is een belangrijk democratisch recht’, zegt minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA) in De Tijd.

Maar dat spreekrecht is ook geen “absoluut recht”. “Er zijn uitzonderingen zoals feiten die betrekking houden met de financiële belangen van de overheid. Geen enkel recht is onbegrensd. Er is voor de ambtenaren ook een loyauteitsplicht”, aldus Homans.

‘Spreekrecht si belangrijk democratisch recht’

Homans reageert daarmee in De Tijd op het opiniestuk van ambtenaar Elke Wambacq, diensthoofd bij het Vlaams Instituut voor Natuur en Bos Onderzoek (INBO), in dezelfde krant. Daarin stelt Wambacq dat ambtenaren die hun nek uitsteken en initiatieven nemen om de Vlaamse overheid van binnenuit te veranderen vaak het deksel op de neus krijgen.

Het opiniestuk volgde na een opmerkelijke oproep van Vlaams ombudsman Bart Weekers. Weekers vindt dat leidende ambtenaren het spreekrecht van ambtenaren meer zouden moeten waarderen. Zo weest hij erop dat ambtenaren hun stem niet mogen laten horen in de media ondanks hun expertise.

In een reactie in De Tijd stelt minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans dat “de vrijheid van meningsuiting in het algemeen en het spreekrecht van de personeelsleden van de Vlaamse overheid in het bijzonder een belangrijk democratisch recht is”.

‘Geen enkel recht is onbegrensd’

Ze ondersteunt de oproep van de Vlaamse ombudsman om ambtenaren op dat vlak niet te ontmoedigen. “Dat is wel geen absoluut recht. Er zijn uitzonderingen zoals feiten die betrekking houden met de financiële belangen van de overheid. Geen enkel recht is onbegrensd. Er is voor de ambtenaren ook een loyauteitsplicht.”

“Maar”, vervolgt ze, “soms geldt een spreekplicht, als het personeelslid onregelmatigheden vaststelt. In dat geval moet hij een functionele chef daarvan onmiddellijk op de hoogte brengen. Indien hij op basis van een gegronde reden vermoedt of vaststelt dat een functionele chef hem zal verbieden of verhinderen om misdrijven bekend te maken, moet hij rechtstreeks de procureur op de hoogte brengen.”

Het opiniestuk van Wambacq maakte vrijdag ook op de sociale media wat reacties los. Zo tweette bijvoorbeeld Frank Van Massenhove, voorzitter van de FOD Sociale Zekerheid: “Dit breekt mijn hart, omdat het waar is”, met een link naar het artikel in De Tijd. (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content