Homans over Pietenpact: 'Minderhedenforum krijgt geen subsidies om onzin uit te kramen'

14/11/16 om 08:36 - Bijgewerkt om 17:39

Het Minderhedenforum zegt bereid te zijn een tweede 'Pietenpact' te ondertekenen en geen pietendebat meer te houden in de aanloop van 6 december, het feest van Sinterklaas. Intusssen krijgt het Minderhedenforum een veeg uit de pan van minister Liesbeth Homans.

Homans over Pietenpact: 'Minderhedenforum krijgt geen subsidies om onzin uit te kramen'

© IMAGEGLOBE

Wouter Van Bellingen, directeur van het Minderhedenforum zegt dat het belangrijk is 'de dialoog verder aan te gaan en te blijven praten tot we een compromis vinden waar iedereen zich kan achter stellen.'

'We zijn tevreden over het eerste Pietenpact omdat de roetveeg een belangrijke, volgende stap is in een proces van verandering, van maatschappelijke transitie. Maar voor sommige mensen blijft de huidige nog kwetsend omdat o.a. door de pagekledij er nog steeds een verwijzing is naar de slavernij. En het huidige beeld van Zwarte Piet heeft daar zijn inspiratie gehaald. Voor ons moet het pact dus dynamisch zijn en niet statisch. Daarom konden we het eerste Pietenpact nog niet ondertekenen. De commotie van het voorbije weekend bewijst dat het eerste Pietenpact nog niet rijp was. Daarom zijn we bereid om de dialoog aan te gaan met DeBuren, initiatiefnemer van het eerste Pietenpact en zijn mede-ondertekenaars', stelt Wouter Van Bellingen.

Het Minderhedenforum zegt ook de timing van de lancering van het eerste pact te betreuren en zegt bereid te zijn om met onmiddellijke ingang een tweede Pietenpact af te sluiten. 'We engageren ons om in de aanloop van 6 december geen Pietendebat meer te voeren. Zo is en blijft Sinterklaas, een echt kinderfeest. Hierin kan Vlaanderen de weg tonen aan Nederland', besluit het Minderhedenforum.

Homans: 'Geen subsidies om onzin uit te kramen'

Liesbeth Homans

Liesbeth Homans © Belga

In de kranten van Mediahuis vindt Vlaams minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA) de houding van het Minderhedenforum in het Pietendebat 'een brug te ver gaan'. Homans gelooft niet dat de organisatie voor haar achterban spreekt en dat het enkelingen zijn die het debat verzieken, 'en dat is erg voor alle anderen die nog in Sinterklaas geloven én voor alle anderen die nog genieten van de fijne traditie'. Minister Homans geeft nog een fikse waarschuwing voor de organisatie: 'het Minderhedenforum krijgt geen subsidies om deze Zwarte Piet-onzin uit te kramen.'

(Belga/SK)

Onze partners