'Homans maakt kloof tussen wie onder en boven armoedegrens leeft alleen maar groter'

08/05/15 om 13:59 - Bijgewerkt om 14:01

'Met de voorstellen die minister Liesbeth Homans (N-VA) op tafel legt, krijgen we opnieuw de indruk dat ze mensen in armoede in een apart circuit wil onderbrengen, afgescheiden van de samenleving', reageert Netwerk Tegen Armoede.

'Homans maakt kloof tussen wie onder en boven armoedegrens leeft alleen maar groter'

Liesbeth Homans (N-VA), minister van Huisvesting © BELGA

Volgens het Netwerk Tegen Armoede zal de bijdrage van minister van Armoedebestrijding Liesbeth Homans (N-VA) aan het Vlaams Actieplan Armoedebestrijding geen zoden aan de dijk zetten. Haar voorstellen om met 1-euromaaltijden te werken en voedseloverschotten te verdelen zullen 'geen enkel gezin uit de armoede halen', luidt het.

In De Standaard legt Homans uit hoe ze vanuit haar bevoegdheid wil bijdragen aan het Vlaams Actieplan. Het Netwerk Tegen Armoede, dat 60 verenigingen verenigt, stelt vast dat mensen in armoede om de oren worden geslagen met besparingen en dat Homans nog steeds geen werk heeft gemaakt van de aangekondigde sociale correcties.

Stigmatiserend

Het Netwerk Tegen Armoede stelt opnieuw aan Homans voor om de 1-euromaaltijden in te passen in de schoolmaaltijden. 'Het werkt niet stigmatiserend, geeft kinderen de kans op een gezonde maaltijd en maakt ook de schoolfactuur een stuk beter betaalbaar.'

Armoede

Armoede © Kanaal Z

Wat betreft de piste die Homans lanceert om tussen te komen in de kost voor sportclubs zeggen de armoedeverenigingen te hopen 'dat de minister daarmee bedoelt dat ze bijkomend wil investeren in de Uitpas'.

In de regio's waar hij ingevoerd is, heeft de Uitpas zijn deugdelijkheid al bewezen, luidt het. 'We hopen dat het belang van participatie voor jongeren' verder reikt dan een financiële tussenkomst voor sportclubs.'

Kloof alleen maar groter

Met de voorstellen die Homans op tafel legt, krijgt het Netwerk Tegen Armoede "(opnieuw) heel sterk de indruk" dat ze mensen in armoede in een apart circuit wil onderbrengen, afgescheiden van de samenleving. 'Voor 1-euromaaltijden moeten ze naar het sociaal restaurant, wie onvoldoende Nederlands spreekt of zijn huis niet genoeg poetst, krijgt geen sociale woning. 'Ze maken de kloof tussen wie onder en boven de armoedegrens leeft, alleen maar groter.'

Groen: 'Beperken tot symptoombestrijding'

Ook oppositiepartijen Groen en SP.A hekelen het 'armoedebestrijdingsplan' van Homans. 'Het zijn goede initiatieven, maar beperken zich tot symptoombestrijding', zegt Groen-parlementslid An Moerenhout. Volgens Bart Van Malderen (SP.A) 'roept Homans heel luid om te verbergen dat haar Actieplan niets om het lijf heeft'.

Moerenhout bepleit structurele oplossingen als het bouwen van meer sociale woningen of minstens de besparingen erop stop te zetten. 'Ook kan ze het systeem van huurpremies uitbreiden.' Daarnaast kan de kinderbijslag ingezet worden in de strijd tegen armoede, de kinderopvang meer betaalbaar en flexibel gemaakt worden en een effectief doelgroepenbeleid georganiseerd worden op de arbeidsmarkt.

SP.A: 'Wie niet in centrumstad woont, moet plan trekken'

Volgens SP.A'er Van Malderen vormen de 1-euromaaltijden geen armoedebestrijding. (Wie niet in een centrumstad woont, moet zijn plan trekken.' Hij hekelt ook het feit dat de minister geen kritiek verdraagt of aandacht heeft voor wetenschappelijke analyses. (Belga/AVE)

Onze partners