Homans: 'Geen spijt van uitspraak over sociale woning voor vluchtelingen'

04/09/15 om 21:17 - Bijgewerkt om 21:43

'Als andere partijen pleiten om mensen uit Syrië en Irak voorrang te geven voor een sociale woning, dan lijkt me dat pas een apart statuut', aldus Liesbeth Homans.

Homans: 'Geen spijt van uitspraak over sociale woning voor vluchtelingen'

© Belga

'Vluchtelingen die in hun thuisland over een huis beschikken, hebben geen recht op een sociale woning in Vlaanderen.' Vlaams minister van Inburgering Liesbeth Homans (N-VA) blijft achter haar uitspraak staan.

'Dit is gewoon de wetgeving', vertelt ze vrijdag in De Afspraak op Canvas. 'Om in aanmerking te komen voor een sociale woning, mag je geen eigendom hebben. Maar dat geldt voor iedereen. Ook voor iemand die geboren en getogen is in Vlaanderen', aldus de viceminsiter-president. 'Het lijkt me dan ook redelijk normaal dat wetten voor iedereen gelden.'

Voorrang

'Als andere partijen pleiten om mensen uit Syrië en Irak voorrang te geven voor een sociale woning, dan lijkt me dat pas een apart statuut', voegde ze er nog aan toe.

De minister is er zich van bewust dat het niet eenvoudig is om in oorlogsgebied aan te tonen of er nog een woning is of niet. Daarom stelt ze dat een vluchteling zelf op eer kan verklaren dat hij geen beschikking heeft over zijn eigendom. 'Ze kunnen zich dan inschrijven op een wachtlijst, maar voorrang ga ik ze niet geven', aldus Homans.

Kritiek

De minister kreeg nogal wat kritiek over zich heen na een uitspraak in De Morgen waarin ze had verklaard dat vluchtelingen die in hun thuisland over een huis beschikken geen recht hebben op een sociale woning in Vlaanderen. (TE)

Onze partners