Hogescholen onderzoeken of Europese rivierkreeft als delicatesse gekweekt kan worden

11/10/11 om 15:33 - Bijgewerkt om 15:33

(Belga) De Katholieke Hogeschool Sint-Lieven (KAHO) en de Hogeschool Universiteit Brussel (HUB) onderzoeken hoe de Europese rivierkreeft op een duurzame en rendabele manier gekweekt kan worden. "De Europese rivierkreeft is veel smakelijker dan de Amerikaanse soort die vandaag uit China in de winkel verkocht worden", zo klinkt het.

"Vroeger werd de Europese rivierkreeft in onze contreien gegeten, maar door het uitzetten van de Amerikaanse soorten die drager zijn van de kreeftenpest, is die in nagenoeg heel Europa verdwenen", aldus onderzoek Wouter Meeus. In een smaaktest scoorde de Europese soort veel beter. Via een onderzoek naar de prijzen en de distributie van de in België aangeboden rivierkreeften en vergelijkbare producten, zal de commerciële leefbaarheid van het product bepaald worden. Europese rivierkreeften worden momenteel wel al in vijvers opgekweekt, maar die methode heeft nadelen. "In de winter stoppen de kreeftjes met groeien door de lage temperaturen en er is geen controle mogelijk over ziektekiemen en vooral over de kreeftenpest." In het Aqua-ERF (Aquaculture Education & Research Facility) in Zele wordt onderzocht hoe de kreeftjes op een duurzame en rendabele manier gekweekt kunnen worden. "Dat gebeurt in een gesloten systeem, waarbij het water continu gefilterd en hergebruikt wordt, niet alleen omwille van een rationeel waterverbruik, maar ook omwille van de voedselveiligheid." "De studie moet de basis leggen van een nieuwe, rendabele sector", aldus projectleider Stef Aerts (KAHO Sint-Lieven). "Op termijn moet het project kansen geven aan landbouwers om hun producten te diversifiëren." (JDH)

Onze partners