Hogescholen: 'Bespaar niet op ons'

10/09/14 om 05:39 - Bijgewerkt om 09:58

In een open brief roepen de Vlaamse Hogescholen de Vlaamse regering op om niet op hun scholen te besparen. "Met elke besparing schiet de regering zich in de voet."

Hogescholen: 'Bespaar niet op ons'

'Studenten in hogescholen kosten 2.000 euro minder dan die in universiteiten' © Belga

De brief wordt gepubliceerd in De Standaard. Hij werd geschreven door Toon Martens en Marc Vandewalle, respectievelijk voorzitter en secretaris-generaal van de Vlaamse Hogescholenraad (Vlhora).

Het hoger onderwijs dat de Hogescholen bieden, is goedkoop, argumenteren ze. In 2013 kostte een hogeschoolstudent de overheid 5.938 euro per jaar, bijna 2.000 euro minder dan een universiteitsstudent en 3.500 euro minder dan de gemiddelde leerling uit het middelbaar onderwijs.

Geen reserves

Ondanks stijgende loon- en andere kosten is de kostprijs van een hogeschoolstudent de jongste vijf jaar met 900 euro gedaald. Omdat ze niet kunnen putten uit middelen voor onderzoek, dreigen de hogescholen de bezuinigingen harder te voelen dan de universiteiten.

Vlhora wijst er ook op dat de helft van de hogeschoolstudenten een opleiding volgde tot een knelpuntberoep of in een wetenschappelijke of technologische richting, de zogenaamde Stem-opleidingen. "Met elke besparing in de hogescholen schiet de regering zichzelf in de voet", schrijven Martens en Vandewalle.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners