Hogere stroomfactuur: "Ongelijke verdeling lusten en lasten" (Gezinsbond)

01/04/11 om 15:54 - Bijgewerkt om 15:54

De verhoging van de energieprijs die netbeheerder Eandis doorvoert om de toegenomen vraag naar groenestroomcertificaten te financieren, blijft voor beroering zorgen.

Hogere stroomfactuur: "Ongelijke verdeling lusten en lasten" (Gezinsbond)

© Thinkstock

De verhoging van de energieprijs die netbeheerder Eandis doorvoert om de toegenomen vraag naar groenestroomcertificaten te financieren, blijft voor beroering zorgen. De Gezinsbond vindt het onaanvaardbaar dat de gezinnen moeten opdraaien voor het succes van de certificaten.

"Het kan niet dat grote bedrijven enorme zonnepaneelparken bouwen, de lusten van de groenestroomcertificaten opstrijken, maar de lasten van de toeslag op de nettarieven aan zich laten voorbijgaan", stelt de Gezinsbond vrijdag in een persbericht.

"Gezinnen plaatsen meestal relatief kleine installaties, die hun huishoudelijk verbruik moeten dekken", onderstreept de organisatie. "Grote, industriële installaties slokken ruim 40 procent van de groenestroomcertificaten op. Anderzijds is de energie-intensieve industrie vrijgesteld van de groenestroomtoeslag."

De Gezinsbond benadrukt voorstander te zijn van het stimuleren van hernieuwbare energie, zolang dat maar op een eerlijke manier gebeurt.

Ze is voorstander van het Duitse systeem, waar het opwekken van elektriciteit losgekoppeld wordt van de afname van ervan. "Op die manier betaalt iedereen de toeslag, afhankelijk van het gebruik." (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners