Hogere boetes voor lagere promillewaardes

- Bijgewerkt op

De federale regering bindt de strijd aan met het onveilige verkeer en gaat duurder beboeten, voor lagere promillewaardes.

Hogere boetes voor lagere promillewaardes

© Belga

De federale regering kondigt strengere straffen aan voor dronken rijden en het niet dragen van de gordel. Daarmee wil de regering inzetten op een veiliger verkeer, zo schrijft De Standaard.

De boete voor het niet dragen van een gordel verdubbeld naar 100 euro. Zowel wie voorin als achteraan het dragen van de gordel laakt, zal die 100 euro moeten betalen.

Ook dronken chauffeurs passen voortaan beter extra op hun tellen: professionele chauffeurs kappen best met drinken eenmaal de 0,2 promille bereikt. Voordien konden ze doorgaan tot 0,5 promille, net zoals alle ander bestuurders.

"Een grens van 0,2 promille staat quasi gelijk met een nultolerantie voor professionele chauffeurs", aldus staatssecretaris voor mobiliteit Melchior Wathelet (CDH).

Boete van 150 naar 170 euro

Het toegestane alcoholpromile daalt, de hoogte van de boete stijgt: een promille tussen 0,5 en 0,8 maakt de zondaar 170 euro lichter, in plaats van 150. Binnenlandse bestuurders die zich laten betrappen met 1,2 promille in het bloed, mogen hun boete onmiddelijk ophoesten en krijgen een rijverbod aangesmeerd. Buitenlandse bestuurders kunnen het verder drijven: zij betalen meteen vanaf 1,5 promille. (SD)

Mediaclub aanbiedingen

Onze partners

Alterego Design

Design en deco

Koop uw meubelen online of in onze showrooms (Luik & Brussel).

Generali

Brandverzekering

Een maximale bescherming voor u, uw gezin, uw spullen en uw woning.

Parship

Dating met Parship

Vind de partner die echt bij je past.

CIAO

Goedkoper kopen met Ciao

Vind, vergelijk en koop tegen de beste prijs.

Generali

Autoverzekering

Nieuwe wagen? Kies de volledige bescherming voor u en uw wagen bij Generali!