‘Hoger inschrijvingsgeld is geen afschrikmiddel voor minder gegoede studenten’

Studente in aula © Reuters
Ewald Pironet

Hoewel het zomervakantie is, staat de universitaire wereld in rep en roer. De Vlaamse besparingsregering Bourgeois wil de universiteiten minder geld geven, terwijl die juist meer geld hadden gevraagd. 3 vragen aan Knack-redacteurs Ewald Pironet en Jeroen Zuallaert.

1. Hoe democratisch is het hoger onderwijs in Vlaanderen?

Er zijn almaar meer studenten die we naar het hoger onderwijs gaan, maar de instroom is voorlopig niet divers genoeg. Vooral jongeren uit armere gezinnen of van vreemde origine vinden moeilijk de weg naar de universiteiten en hogescholen. Volgens onderzoek van de Leuvense onderwijseconoom Frank Verboven hebben professionele bacheloropleidingen aan de hogescholen de meest democratische instroom. Een belangrijke invloed is het opleidingsniveau van je moeder. Zo hebben jongeren met een hoogopgeleide moeder bijna 40 procent kans om naar de universiteit te gaan, terwijl jongeren met een laagopgeleide moeder nauwelijks 9,4 procent kans hebben. Maar dat ligt niet zozeer aan het hoger onderwijs, het blijkt dat reeds vanaf de kleuterklas en zeker in het secundair onderwijs dat die jongeren uit armere en allochtone gezinnen in zwakkere scholen of studierichtingen terechtkomen, zodat ze nog maar moeilijk de stap naar het hoger onderwijs kunnen maken.

2. Kan het inschrijvingsgeld omhoog?

De meeste onderwijsexperts vinden van wel. In vergelijking met de meeste Europese landen ligt het inschrijvingsgeld in Vlaanderen aan de lage kant. Op de Britse eilanden en in veel Oost-Europese landen lopen de inschrijvingsgelden in de duizenden euro’s. Zelfs in Wallonië betalen studenten nu al 200 euro meer per jaar.

3. Brengt de verhoging van het inschrijvingsgeld de democratisering van het hoger onderwijs in het gedrang?

Het effect van het inschrijvingsgeld op de instroom is verwaarloosbaar, zeggen onderwijsspecialisten. Hogere inschrijvingsgelden zijn geen afschrikmiddel voor minder gegoede studenten, al waarschuwen onderwijsexperts dat de overheid moet voor flankerende maatregelen moet zorgen om de democratisering te garanderen. Zo stelt armoede-expert Bea Cantillon (Universiteit Antwerpen) voor tegelijk met het inschrijvingsgeld ook de studietoelagen te verhogen.

Het volledige onderwijs-dossier leest u deze week in Knack. Neem nu een supervoordelig abonnement op Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content