Hoeveel klappen kan Kris Peeters nog incasseren in deze regering?

Kris Peeters (CD&V) © Belga
Stavros Kelepouris
Stavros Kelepouris Journalist Knack.be

De Raad van State sabelt in een advies de meerwaardebelasting van Kris Peeters neer. CD&V dreigt daarmee zonder trofee achter te blijven in een kabinet dat in de perceptie steeds meer aan daadkracht moet inboeten – een jaar voor de regering naar verkiezingsmodus dreigt af te glijden.

Wie lust de meerwaardebelasting van vicepremier Kris Peeters en zijn CD&V nog? De regering moet er alvast niet van weten. De liberalen weten dat die taks uiteindelijk de kleine pensioenspaarders treft in plaats van de beoogde grote vermogens. N-VA schermt dat ze niet nodig is voor een invoering van de door Johan Van Overtveldt (N-VA) hervormde vennootschapsbelasting. En premier Charles Michel (MR), die stelde een maand terug nog dat er van een koppeling tussen beide belastingen geen sprake was.

In dit dossier misschien belangrijker dan de politieke draagkracht is de steun bij de Raad van State: die lijkt nog veel verder weg te zijn. In november al oordeelde de Raad van State dat de vennootschapsbelasting makkelijk zonder de meerwaardetaks kon – zij het men enkele kleine aanpassingen. Vandaag haalt de Raad van State vernietigend uit naar de meerwaardebelasting zelf: die is discriminerend en – pijnlijker – praktisch moeilijk uitvoerbaar.

‘Het één kan niet zonder het ander. Maar als de ene hervorming er niet komt, moet je je gevolgen trekken.’ Duidelijke woorden van vicepremier Kris Peeters in De Morgen, kort nadat hij met de eis van een meerwaardebelasting het begrotingsconclaaf had opgeblazen – waardoor de state of the union van Michel halsoverkop uitgesteld moest worden. Het vertrouwen in de regering was ver zoek, Kris Peeters was de kop van jut bij zowel de liberalen als de N-VA: hij was degene die de onderhandelingstafel onnodig had verlaten, hij was degene die met zijn interviews de interne verdeeldheid van de regering oppookte.

Johan Van Overtveldt en Kris Peeters
Johan Van Overtveldt en Kris Peeters© Belga

Welke trofee kan CD&V nog pakken?

Bij CD&V wordt al langer gemorreld over de manier waarop Peeters door de coalitiepartners wordt weggezet als de man die – nadat hij in 2014 ei zo na premier werd maar die titel alsnog zag wegglippen – de cruciale partijdossiers er simpelweg niet doorkrijgt. Naast de meerwaardebelasting ligt immers ook de Arco-regeling op apegapen. Volgens het Europees Hof kwam de christendemocratische oplossing neer op ongeoorloofde staatssteun. Zeker vanuit N-VA-hoek lijkt er stilaan maar een scenario meer mogelijk: de ACW-vleugel zal met geld over de brug moeten komen. Electoraal slecht nieuws voor de christendemocraten, die slim genoeg zijn om te weten dat over een jaar de verkiezingscampagnes richting 2019 op gang getrokken zullen worden.

Tot nog toe had CD&V met de meerwaardebelasting een robuuste koevoet in handen: als N-VA vooruit wou met de vennootschapsbelasting, zouden de christendemocraten vroeg of laat een cadeautje in hun richting moeten zien komen. Die logica gaat niet langer op, want met een kaduuk belastingvoorstel kan je je niet veroorloven op een nieuwe regeringscrisis aan te sturen. Maar als CD&V zonder trofee achterblijft, zal de partij anderzijds niet happig zijn de coalitiepartners nog veel toegiften te doen.

Intussen kalft het vertrouwen in de daadkracht van de regering af: liefst 7 op 10 ondernemers ziet volgens een VOKA-studie dit kabinet geen grote beslissing meer nemen. Ook Bart De Wever waarschuwt dat de regering-Michel niet mag vervallen in een kabinet van lopende zaken. Tegelijk geeft hij aan dat zijn partij in 2018 volop in verkiezingsmodus zal zitten. Er rest Michel-I dus niet meer dan een jaar om het vertrouwen te herstellen en onder meer de vennootschapsbelasting te hervormen, een Arco-regeling te treffen, en het beloofde begrotingsevenwicht te realiseren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content