Hoe vermijdt u een scheiding? Stel uw vraag aan Alfons Vansteenwegen

07/10/16 om 10:30 - Bijgewerkt op 21/10/16 om 10:20

Hebt u een originele en relevante vraag voor seksuoloog en relatietherapeut Alfons Vansteenwegen? Stel ze hier en maak kans op een boekenbon.

Hoe vermijdt u een scheiding? Stel uw vraag aan Alfons Vansteenwegen

© Getty Images/iStockphoto

Mail uw naam, adres en vraag voor Nahima Lanjri naar mijnvraag@knack.be. De geselecteerde vragen verschijnen in Knack (met vermelding van uw naam en gemeente). De vraag van de week wordt beloond met een bon van Standaard Boekhandel ter waarde van 20 euro.

Zit uw relatie een beetje in het slop? Niet gevreesd, de redding is nabij. Als u zoals zoveel jonge ouders nooit meer aan seks toekomt, wegens de continue aanwezigheid van uw kroost (en de acute vermoeidheid wanneer die kroost eindelijk slaapt), dan is er nu samsonseks: even tijd maken voor elkaar, terwijl de kinderen naar Samson kijken. Maison Slash, een nieuw online magazine voor ouders, wil samsonseks tot woord van het jaar bombarderen. 'Het sleutelmoment waar veel ouders zich aan vastklampen - of vanaf nu verplicht moeten - blijft wanneer de kinderen 's ochtends voor tv zitten', zei mede-oprichtster Ingrid Renders daarover op Radio 1. 'Vandaar. Leve de samsonseks. Alternatieven kunnen Netflixseks of Disneyseks zijn. We weten allemaal waarover ik het heb, alleen bestaat er vanaf nu officieel een woord voor.'

En alsof dat nog niet genoeg is, lanceerde Vlaams minister Jo Vandeurzen ook nog 'donderdag datedag'. Voortaan worden Vlaamse koppels geacht op donderdag (of goed: een dag naar keuze) gezellig samen te hokken voor een romantisch diner, een boswandeling of een spelletjesavond (of goed: een activiteit naar keuze). Kwestie van beste maatjes te blijven met uw partner.

Werken zulke concepten echt? Gaat u voortaan onder de hashtag #donderdagdatedag op romantisch onderonsje met uw man/vrouw? Is het een goede zaak dat de overheid zich mengt met de romantische besognes van Jan en Jana met de pet? En moeten we dan misschien maar elke avond (of ochtend, zoals u verkiest) urenlang Samson uitzenden?

Tegenstanders zijn sceptisch: wie een vaste (seks)date inplant, verliest elke vorm van romantiek en spontaniteit. Klopt dat? Of is een geplande date beter dan helemaal geen date? Is liefde hard werken? Of kiest u beter voor een scheiding, in plaats van al die (vergeefse) moeite? Hoe vindt u nog het evenwicht tussen hard werken, veel huishouden, veeleisende kinderen én een partner die af en toe ook wat aandacht nodig heeft?

Alfons Vansteenwegen is een internationaal gerenommeerde en bekroonde seksuoloog en relatietherapeut. Het grote publiek kent hem vooral dankzij de bestseller Liefde is een werkwoord. Hij was ook jarenlang voorzitter van het Instituut voor Familiale en Seksuologische Wetenschappen aan de KU Leuven.

Lees meer over:

Onze partners