Hoe Verhofstadt het land heeft gered

23/12/11 om 20:21 - Bijgewerkt om 20:21

Voormalig premier Guy Verhofstadt speelde een cruciale rol in de totstandkoming van het begrotingsakkoord dat de weg plaveide voor het premierschap van Elio Di Rupo.

Hoe Verhofstadt het land heeft gered

© EPA

Volgens de kranten De Standaard en Le Soir belde formateur Di Rupo met Verhofstadt voor hij zijn ontslag ging aanbieden bij koning Albert II in Ciergnon. De nacht voordien had Open VLD-voorzitter Alexander De Croo zijn ultieme begrotingsbod afgewezen. De formateur zag geen onderhandelingsmarge meer en volgens de kranten leken ook de liberalen niet meer goed te weten wat ze nog uit de brand wilden slepen.

Volgens beide kranten fungeerde Verhofstadt de volgende 48 uur als discrete go-between tussen de PS van Di Rupo en zijn eigen Open VLD. Het Europarlementslid maakte een lijstje met de belangrijkste punten waarop de liberalen toegevingen verwachten. "Verhofstadt heeft het kader geschetst waarbinnen Di Rupo kon landen", zegt een liberale bron. "Hij heeft heel concreet de hete hangijzers van zijn partij voor ons opgelijst", beaamt een PS'er.

De kranten stellen dat de bemiddelingsmissie van Verhofstadt "één van de best bewaarde geheimen van het formatieberaad is". Ze claimen dat de rol van de oud-premier "het belang van de ratingverlaging van ons land door Standard & Poor's op 25 november relativeert". (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners