Hoe kijken buitenlandse media naar onze verkiezingen?

© Belga

Ook in het buitenland zijn de ogen gericht op Antwerpen en Bart De Wever.

Winnen of sterven in Antwerpen (Trouw) Bij de Nederlandse krant Trouw valt de grote betrokkenheid op van de Belgen bij de landelijke verkiezingen op in vergelijking met twee jaar geleden. ‘Vanwaar het verschil? In België loopt alles via persoonlijke relaties. Wie de plaatselijke politici kent of aan hen is gelieerd, zit dicht bij het vuur en krijgt makkelijker een parkeervergunning of een jeu-de-boulesbaan. De ingewikkelde landelijke politiek, met al haar bestuurslagen, is voor veel Belgen niet alleen onbegrijpelijk, maar ook onbereikbaar’, aldus Trouw.
De krant merkt ook op dat als Bart De Wever in Antwerpen wint, de regering-Di Rupo het moeilijk krijgt.

Goede kansen voor Bart De Wever (NOS) ‘Als De Wever in Antwerpen burgemeester wordt, kan hij laten zien dat hij bestuursverantwoordelijkheid aankan’, schrijft de NOS, die zich ook verbaast over het feit dat premier Elio Di Rupo deelneemt aan de lokale verkiezingen. ‘Voor Nederlanders is het onvoorstelbaar: Mark Rutte die naast premier ook burgemeester is van zijn woonplaats Den Haag’, aldus de NOS.

Terwijl de EU de Nobelprijs voor de Vrede pakt, zijn de separatisten van België tot Spanje in opmars (FOX News) Het Republikeinsgezinde Fox News in de Verenigde Staten kadert de gemeenteraadsverkiezingen in België in een bredere trend in Europa waarbij in tijden van economische crisis deelstaten zoals Vlaanderen, Schotland en het Spaanse Catalonië hun eigen weg proberen te gaan. En dat op een moment dat de Europese Unie pas de Nobelprijs voor de Vrede won. De separatistische partij N-VA van Bart De Wever wil Antwerpen gebruiken als opstapje naar de federale verkiezingen van 2014 om uiteindelijk te breken met België, aldus FOX.

Taalproblemen kleuren Belgische verkiezingen (Deutsche Welle) De Deutsche Welle richt zijn aandacht eerder op de taalproblematiek rond Brussel dan op Antwerpen. In de rand rond Brussel lijkt een ‘meer subtiel Belgisch drama’ in de maak. In deze gemeenten vormen de taal die de mensen spreken en de context waarin ze die taal spreken het middelpunt van de politieke
campagne.

Bart De Wever maakt gemeenten inzet voor federale verkiezingen (Le Monde) Voor Le Modne kan de uitslag van deze gemeenteraadsverkiezingen wel eens gevolgen hebben voor de regering van Elio Di Rupo.

Belgische gemeenteraadsverkiezingen zijn test voor Vlaamse separatisten (Washington Post)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content