Hoe Filip de harten van de Vlamingen kan veroveren

© Reuters
Pierre Havaux
Pierre Havaux Politiek redacteur bij Le Vif/L'Express

De stilzwijgende meerderheid van Vlaanderen heeft absoluut niets tegen de monarchie. Ze wenst de koninklijke familie geen kwaad toe, zolang ze zich maar gedeisd houdt. Maar… er is een maar. Hij heet Filip en is de toekomstige koning.

De 53-jarige prins, die al meer dan dertig jaar voorbereid wordt, geniet nog altijd maar een heel beperkt vertrouwen in het noorden van het land. Als we de 1.000 ondervraagden van VTM moeten geloven, is slechts de helft van de Vlamingen sereen bij de troonsbestijging van de oudste zoon van Albert II.

In maart 2012 gaf een andere peiling het stijgend scepticisme van de Vlamingen weer over de capaciteiten van de troonsopvolger om de sprong te wagen: 46% deelnemers waren overtuigd tegenover 75% acht jaar vroeger.

Vlaanderen heeft al een koning: Bart De Wever

“De toekomstige koning Filip heeft veel werk voor de boeg om de harten van de Vlamingen te veroveren”, stelt Yves Desmet, hoofdredacteur van De Morgen. “Het probleem is echter dat dat hart al sterk bezet is. En dat de concurrentie moordend wordt. Vlaanderen heeft al een koning. Hij heerst over de N-VA en domineert het politieke landschap van het noorden van het land. Hij verdedigt een ander idee dan die van de toekomstige monarchie van Filip van België. Bart De Wever, de republikein, is niet van plan zich de kroon te laten ontnemen. Hij heeft er de middelen en de bekwaamheid voor. En de democratische legitimiteit die de koning niet heeft.

Volgens Herman Van Goethem, geschiedkundige aan de Universiteit van Antwerpen, leek zijn situatie enkele jaren geleden delicaat en hopeloos nog voor hij de troon zou bestijgen. Prins Filip was toen “een machtige katalysator van een groeiende beweging van antimonarchisten in Vlaanderen verbonden met een meer en meer uitgesproken vervreemding van België en een stijgend monarchistisch gevoel in Wallonië, dat alles gepaard gaande met een stijgende angst voor de scheiding van het land”, schreef de monarchiespecialist in 2008.

Filip heeft zich herpakt

Maar dat was vóór Filip zich herpakte of herpakt werd. De Antwerpse geschiedkundige ziet vandaag een reële kans voor de volgende vorst “als hij bijgestaan wordt door een uitmuntende kabinetschef zoals Frans Van Daele “.

Er zijn bovendien nog lichtpuntjes. Zo is er de uitgestoken Vlaamse hand naar het paleis van minister-president Kris Peeters (CD&V), die ook een wekelijkse audiëntie met de volgende koning wenst. Niet meer of minder dan de federale eerste minister.

Kris Peeters probeert daarmee in te gaan tegen de protocollaire monarchie die Vlaanderen zo hard wenst. Tenzij het is om de monarchie beter op te zuigen in de confederale logica. Een vergiftigd geschenk aldus, het eerste van het nieuwe bewind. (PH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content