Ewald Pironet
Ewald Pironet
Senior writer van Knack
Opinie

24/12/15 om 07:48 - Bijgewerkt om 07:48

Hoe de vakbond zich in eigen voet schiet

Met hun onbezonnen strategie dreigen de vakbonden als geheel gehavend uit de confrontatie met de regering te komen, meent Ewald Pironet, senior writer bij Knack. 'Er zijn partijen in de regering-Michel die wat graag de vakbonden zouden kortwieken. Als het zover komt zijn de vakbonden daar zelf voor een deel verantwoordelijk voor. Met dank aan de spoorvakbonden.'

De spoorvakbonden zijn er in geslaagd hopeloze verdeeldheid te creëren. Van solidariteit - een woord dat hen nauw aan het hart zou moeten liggen - is geen sprake meer.

Er is verdeeldheid tussen de spoorvakbonden en de nationale vakbonden. Er is verdeeldheid tussen de Waalse en Vlaamse vleugels van de vakbonden. Er is verdeeldheid tussen de socialistische vakbond en de christelijke vakbond. De ene willen met stakingen de NMBS-directie en de regering tot toegevingen dwingen, de andere beseffen dat het stakingswapen is opgebruikt. Want de spoorvakbonden hebben de jongste tijd met spontane en georganiseerde stakingen het overgrote deel van de bevolking tegen zich in het harnas gejaagd. Nu ze hardnekkig op deze ingeslagen weg blijven doorgaan, dreigen ze de hele werknemersvertegenwoordiging mee te slepen in hun uitzichtloze strijd.
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 3 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

Knack-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van Knack

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Onze partners