Hiv-diagnoses stijgt in België

25/11/11 om 07:09 - Bijgewerkt om 07:09

Met 1.196 nieuwe hiv-diagnoses in 2010 is het aantal diagnoses met 5,5 procent gestegen in ons land.

In 2010 werden in ons land 1.196 nieuwe hiv-diagnoses gesteld, een stijging met 5,5 procent ten opzichte van 2009. Dat meldt Sensoa op basis van het jaarrapport van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid over hiv en aids in België.

In tegenstelling tot in Nederland, waar nog werd bekendgemaakt dat het aantal diagnoses voor het eerst was gedaald, lijkt in België de hiv-epidemie nog niet gestabiliseerd.

Volgens Sensoa toont het hoge cijfer aan dat er naast het promoten van condoomgebruik en het aansporen tot testen na onveilig seksueel gedrag, bijkomende preventie-inspanningen nodig zullen zijn om de stijging een halt toe te roepen. Zo hecht Sensoa veel belang aan het vroegtijdig vaststellen en behandelen van seksueel overdraagbare aandoeningen, dit om het risico op hiv-besmetting beter te kunnen inschatten.

43,3 procent Belgen

Van de nieuwe diagnoses waarbij de nationaliteit bekend is, is slechts 43,3 procent Belg. Eén op de drie patiënten is van Afrikaanse origine. 91 procent zijn mannen, waarbij de besmetting in driekwart van de gevallen door homoseksueel contact werd veroorzaakt.

Paradoxaal genoeg leveren homomannen volgens Sensoa de meeste inspanningen op het vlak van preventie. Omdat hiv er binnen een relatief kleine groep ruim verspreid is, is 'af en toe' onbeschermd vrijen er echter al bijzonder risicovol. Bovendien zorgde het internet de voorbije jaren voor meer mogelijkheden tot het leggen van seksuele contacten en hebben homomannen gemiddeld sowieso meer seksuele partners. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners