Hinder door winterweer op weg: meer dan 550 km file in België

15/01/16 om 06:06 - Bijgewerkt om 11:01

Als gevolg van het winterweer zijn er in de nacht van donderdag op vrijdag op de grote verkeersassen enkele ongevallen gebeurd en vrachtwagens in de problemen geraakt, zo blijkt uit de verkeerswebsite van de federale politie. Vooral in het zuiden van het land zorgde de sneeuw en ijs voor problemen. Aan de kust is er zandophoping.

Hinder door winterweer op weg: meer dan 550 km file in België

© Belg

Door sneeuwval en nachtelijke regen staan er vrijdagmorgen meer files op de Vlaamse snelwegen dan op een normale vrijdagochtend. In Vlaanderen loopt de file op tot meer dan 170 kilometer file en in heel België tot meer dan 550 kilometer.

De hinder is het grootst in Vlaams-Brabant, Limburg en rond Brussel.

Het natte weer en de sneeuwsmurrie zorgt op twee snelwegen voor vertragingen en files: de E314 tussen Lummen en Leuven, met 20 km file tussen Tielt-Winge en Leuven. "Het is in die regio ook oppassen op de opritten Wilsele, Herent en Winksele. Die zijn door sneeuwval en smurrie moeilijk berijdbaar", aldus Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum.

Verder is er filevorming op de E411 tussen Rossière tot het Léonard-kruispunt in de richting van Brussel.

Snelheid matigen en afstand houden

Omstreeks 7.20 uur gebeurde een ongeval op de E313 ter hoogte van Wommelgem, in de richting Antwerpen. Er zijn drie rijstroken versperd.

Eerder tijdens de nacht werden drie ongevallen gemeld bij het Verkeerscentrum, maar die konden niet meteen gelinkt worden aan de winterse omstandigheden.

Rond Brussel, Antwerpen en Gent worden de gebruikelijke files gemeld, al vormden de files op de Antwerpse ring zich iets vroeger dan gebruikelijk.

Het Vlaams Verkeerscentrum waarschuwt voor watergladheid en vraagt de snelheid te matigen en afstand te houden.

Door het winterweer zijn er meer oproepen binnengelopen bij de alarmcentrales van mobiliteitsorganisaties VAB en Touring dan gewoonlijk.

"De VAB-Wegenwachters moesten vandaag al dubbel zoveel uitrukken voor ongevallen en slip-gevallen dan op een normale voormiddag in januari", klinkt het. (Belga)

Onze partners