Hilde Crevits: 'Eindverantwoordelijke KB Arco was Reynders'

10/03/13 om 12:27 - Bijgewerkt om 12:27

De eindverantwoordelijkheid voor het KB rond de waarborgregeling voor de coöperanten van Arco lag bij toenmalig minister Reynders, zegt Crevits.

Hilde Crevits: 'Eindverantwoordelijke KB Arco was Reynders'

© Belga

De eindverantwoordelijkheid voor het Koninklijk Besluit (KB) rond de waarborgregeling voor de coöperanten van Arco lag bij toenmalig minister van Financiën Didier Reynders (MR). Dat zegt Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V).

Crevits, zelf van ACW-signatuur, reageerde in De zevende dag op Één op de berichten dat Arco, de financiële poot van het ACW, zelf de hele waarborgregeling uitwerkte, de KB's schreef en die naar het kabinet van toenmalig premier Yves Leterme stuurde.

'Een KB wordt nog altijd ondertekend door een minister,' zegt Crevits. 'Voor dit KB was het minister Reynders die zijn handtekening heeft gezet, dus daar ligt de eindverantwoordelijkheid.'

Crevits treedt daarmee CD&V-partijvoorzitter Wouter Beke bij. Die zei gisteren ook dat het niet abnormaal is dat drukkingsgroepen (werkgevers- of werknemersorganisaties) meewerken aan het opstellen van dossiers en verwees eveneens naar Reynders.

Crevits: 'Wie suggesties doet en insteken levert, is wat mij betreft ondergeschikt aan de finale beslissing. Het is aan de minister om uiteindelijk de keuze te maken: ik doe dit of ik doe dit niet.'

Arco ontkent

Arco ontkent intussen de KB's rond de waarborgregeling voor haar coöperanten zelf te hebben geschreven. 'Er zijn uitwisselingen geweest met de regering en de administratie in het kader van de opmaak van dat KB, in het bijzonder rond de haalbaarheid, de reikwijdte of de kost. Dat is een relatief complex proces. Het ging erom de operatie te structureren', zegt Marc Tinant, voormalig vice-voorzitter van de groep Arco.

Volgens Tinant heeft de krant De Morgen briefwisseling 'uit zijn context getrokken' en zo geïnterpreteerd 'dat de uitspraken compleet verdraaid zijn'.

Bevoegde instanties

Crevits kwam ook terug op de klacht wegens laster die het ACW wil indienen. N-VA noemt die klacht 'een poging tot intimidatie'. 'Dat verrast mij,' zegt Crevits. 'ACW had twee weken geleden al aangekondigd dat het zou onderzoeken of een klacht mogelijk was en houdt woord. Het is hoog tijd dat we de bevoegde instanties hun werk laten doen. De rechtbank zal zich uitspreken over de klacht van het ACW.

Lees meer over:

Onze partners