Hevig parlementair debat over extra middelen tegen plaatsgebrek in het onderwijs

30/01/13 om 18:24 - Bijgewerkt om 18:24

Hevig parlementair debat over extra middelen tegen plaatsgebrek in het onderwijs

© Belga

Alle partijen in het Vlaams Parlement zijn het er over eens dat er extra middelen nodig zijn voor bijkomende plaatsen in het onderwijs. Dat bleek tijdens een fel debat in het Vlaams Parlement. De Vlaamse regering heeft extra middelen voor capaciteit verdeeld. De oppositie zegt dat het niet genoeg is. Antwerps burgemeester Bart De Wever van regeringspartij N-VA had graag wat meer gezien voor zijn stad. Ook de Gentse schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen) is ontgoocheld dat de Vlaamse minister van Onderwijs slechts een kwart van de gevraagde middelen toekent voor bijkomende onderwijsinfrastructuur in Gent.

Op heel wat plaatsen in Vlaanderen dreigt er een tekort aan plaatsen op de scholen. Vooral in de grote steden Antwerpen, Gent en Brussel, die kampen met een sterke bevolkingsgroei, is de nood groot. De Vlaamse regering maakte de voorbije jaren extra geld vrij voor nieuwe plaatsen in het onderwijs. Voor dit jaar was 30 miljoen euro voorzien, maar de verdeling van dat geld lag nog niet vast. De voorbije dagen laaide de discussie op: N-VA en SP.A, coalitiepartners in Vlaanderen maar tegenstanders in Antwerpen, verweten elkaar de nodige middelen voor de scholen in de Scheldestad tegen te houden.

De oppositie in het Vlaams Parlement wilde de Vlaamse regering op de rooster leggen in het Vlaams Parlement. Minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) kon er aankondigen dat de Vlaamse regering een conceptnota over de kwestie heeft goedgekeurd. Daarbij is beslist om negen miljoen euro geparkeerde middelen voor extra plaatsen te voorzien.

Ook de verdeling is meteen vastgelegd. Antwerpen krijgt de helft, 20 miljoen euro. Gent en Brussel krijgen elk zes miljoen euro, Asse vijf miljoen euro en Denderleeuw twee miljoen euro. Bij de nakende begrotingscontrole zal er via een doorgedreven monitoring bekeken worden of er voor andere gemeenten bij wie de nood hoog is extra middelen vrijgemaakt kunnen worden.

Oppositie niet onder de indruk: 'Vlaanderen onwaardig'

De oppositiepartijen Vlaams Belang, Open Vld, LDD en Groen zijn niet onder de indruk. "Dit is toch Vlaanderen onwaardig voor een probleem dat zo acuut is", zegt Elisabeth Meuleman (Groen). "U zet het parlement te kakken", zei Irina De Knop (Open VLD) "Dit is een zeer kleine druppel op een zeer hete plaat". Voormalig minister van begroting Dirk Van Mechelen (Open VLD) meent dat zijn opvolger Philippe Muyters (N-VA) onvoldoend zijn best heeft gedaan om 50 tot 100 miljoen euro te vinden voor het capaciteitsprobleem in het onderwijs. Antwerps burgemeester De Wever, ook lid van het Vlaams Parlement, zei "blij" te zijn met de verdeling van de middelen.

"Nu weten we hoe het met die verdeling zit en kunnen we aan de slag. We hadden wel op wat meer gehoopt. Dit is niet genoeg om te honoreren wat we in de pijplijn hebben zitten".

Smet kondigt nieuwe piste aan: samenwerken met financiële en verzekeringssector

Minister Smet wees erop dat de Vlaamse regering in budgettair moeilijke tijden al meer dan 108 miljoen euro heeft vrijgemaakt voor de capaciteitsuitbreiding, zonder dat dit voorzien was in het Vlaams regeerakkoord. "Voor veel mensen, en ook voor mij, is dat veel geld". Hij wees er op dat er de voorbije jaren telkens voor elk kind een plaats was op school.

Smet kondigde ook een nieuwe piste aan rond scholenbouw: een samenwerking met de financiële en de verzekeringssector. Daarrond komt er een proefproject in Antwerpen. Smet overlegt daarover met Antwerps schepen voor Onderwijs Claude Marinower (Open VLD).

Lees meer over:

Onze partners