Johan Vande Lanotte

‘Het zijn de kerncentrales die falen, niet het beleid van de regering-Di Rupo’

Johan Vande Lanotte Minister van staat en advocaat

Het regent dezer dagen over dreigende black outs en andere doemscenario’s. Er zijn nochtans duurzame oplossingen, schrijft aftredend vicepremier Johan Vande Lanotte (SP.A). ‘De kerncentrales 10 jaar langer openhouden, was een foute beslissing. Een nieuwe bouwen is ook geen optie. Wel: investeren in hernieuwbare energie, piekproductie en vooral kabels voor transport.’

Het regent dezer dagen voorspellingen over dreigende black outs, brown outs en andere doemscenario’s. Afsluiten van gemeenten is nochtans niet de beste oplossing. Er zijn betere en duurzamere oplossingen om te vermijden dat we zonder elektriciteit vallen. Heel kort samengevat: we moeten dringend investeren in kabels, niet in kerncentrales.

First things first: het zijn de kerncentrales die falen, niet het beleid van de regering-Di Rupo. In 2003 hebben we met de paarse regering beslist om gefaseerd uit de kernenergie te stappen. In 2007 heeft de regering-Van Rompuy (zonder SP.A) echter een protocol gesloten om alle kerncentrales tien jaar langer open te houden. Dat was fout en in 2012, met SP.A opnieuw in de regering, is de kernuitstap per wet bevestigd. Maar ondertussen zijn er vijf kostbare jaren verloren en is het signaal naar eventuele investeerders verstoord .

Maar dan nog hebben de eventuele problemen voor deze winter niets te maken met falend beleid maar alles met falende kerncentrales. Toch hoeft het niet zo te zijn dat we deze winter in het donker zitten.

De laatste keer dat we een heel hoog energieverbruik noteerden, was op 17 januari vorig jaar: het was een koude dag, Doel 3 en Tihange 2 waren dicht omwille van de scheurtjes, drie gascentrales waren stilgevallen en twee andere ontmanteld. In totaal hadden we 3.600MW van de 14.000MW niet ter beschikking. Deze winter zullen Doel 3 en Tihange 2 nog steeds dicht zijn en ook Doel 4, minstens tot begin 2015. Samen is dat 3.000 MW. Andere centrales zijn ontmanteld of worden omgebouwd met als gevolg dat er in totaal ongeveer 4.600MW capaciteit niet beschikbaar is. Dat is dus 1.000 MW minder dan de productiecapaciteit op 17 januari 2013.

Daartegenover moeten we drie oplossingen zetten : de noodgeneratoren – met een aanzienlijke capaciteit – beter inschakelen, de vraag van bedrijven beter op het aanbod afstemmen (gebeurt systematisch in bv. Duitsland) en meer import. Samen met onze buurlanden hebben we nog altijd een overschot aan energie.

Op vandaag is die import al mogelijk en ook op piekmomenten is het nog een belangrijk deel van de oplossing. In januari 2013 voerden we 3500 MW in vanuit Nederland en Frankrijk , maar 4500 MW is zeker mogelijk. Dat komt overeen met de 1000 MW die we zoeken.

Maar op termijn is veel meer mogelijk. We zijn nog altijd niet fatsoenlijk met elkaar verbonden. Alsof een boer zijn aardappelen alleen zou verkopen aan de supermarkt uit zijn eigen dorp. De elektriciteit is geliberaliseerd, maar men heeft nagelaten autostrades te maken om die elektriciteit te transporteren. Dat kan niet werken. In Maasbracht, drie kilometer over de grens met Nederland, ligt een centrale met een capaciteit van 1.300 megawatt. Genoeg dus om een stroomtekort op te vangen. Die centrale ligt gewoon stil, we zouden er perfect gebruik van kunnen maken op piekmomenten.

Het enige dat we nodig hebben is een kabel van zo’n 15 kilometer die de centrale aansluit op ons netwerk. En daar ligt net het probleem. Allerlei procedures voor allerlei vergunningen verhinderen dat we snel zo’n kabel trekken. Zo’n kabel kost geen miljarden, technisch is het ook geen onoverkomelijk karwei, alleen de regels staan een snelle realisatie in de weg. Daar kan het beleid wél ingrijpen, desnoods met een nooddecreet.

Het gebrek aan transport is ook negatief voor de hernieuwbare energie. Met transport kan energie uit zon of wind gemakkelijk naar regio’s gaan waar het die dag niet waait of de zon niet schijnt. Zonder gaat dat niet.

Onze kerncentrales falen, in Finland krijgt men de nieuwe centrale niet gebouwd, in Groot Brittannië vergt de bouw van een nieuwe centrale subsidies die hoger zijn dan voor windmolens op zee. Nu de uitstap nog eens uitstellen of – godbetert – een nieuwe centrale bouwen is geen optie. We moeten investeren in hernieuwbare energie, in piekproductie en vooral in kabels voor transport.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content