Het probleem-Leterme: "Duimen dat de volgende premier geen CD&V'er is"

08/06/10 om 13:45 - Bijgewerkt om 13:45

Met peilingen die de partij maar 16 procent meer voorspellen, is het bij de CD&V dezer dagen redden wie zich redden kan.

Het probleem-Leterme: "Duimen dat de volgende premier geen CD&V'er is"

© Franky Verdickt

Hun kopstukken komen niet uit de verf, de slogan 'Nooit opgeven' klinkt in de gegeven omstandigheden haast cynisch, en ondertussen zakt CD&V steeds verder weg.

'Als we net onder de 20 procent zakken, zoals ons de laatste weken wordt voorspeld, komen we nog erg goed weg', zegt een parlementslid. 'Maar ik vrees dat het resultaat veel slechter zal zijn.'

Toch is de nieuwe peiling van La Libre Belgique, die de partij een desastreuze 16 procent voorspelt, heel hard aangekomen. 'Maar vergezocht is dat cijfer niet. De sfeer op straat is vergelijkbaar met die tijdens de verkiezingscampagne van 1999, toen de mensen ons de dioxinecrisis verweten', zegt een kandidaat-Kamerlid.

Afgelopen week nog vond oud-premier Herman Van Rompuy, de voorzitter van de Europese Raad, het nodig om te benadrukken dat Thyssen echt wel het enige boegbeeld van de partij is. Maar dat kan natuurlijk snel veranderen. Scoort ze op 13 juni ondermaats, doet de CD&V het nog slechter dan de peilingen voorspellen of gaat ze tijdens de eerste weken na de verkiezingen onderuit, dan zal ze wellicht heel snel van het toneel verdwijnen.

Minister van Financiën

Op zich is het niet uitgesloten dat Yves Leterme dan de leiding van de partij overneemt. Alleen vindt haast niemand binnen de CD&V dat een goed idee. De kans is veel groter dat hij straks minister van Financiën wordt, want op die job heeft hij nu zijn zinnen gezet.

Dat hij genoegen wil nemen met een 'gewone' ministersportefeuille is niet zo vreemd. De kans dat de CD&V straks de premier zal leveren, wordt immers met de dag kleiner. En die ambitie hebben de christendemocraten eigenlijk ook niet. 'We moeten duimen dat de volgende premier geen CD&V'er is', zegt een oudgediende. 'Het ideale scenario is dat we een beetje minder behalen dan de N-VA, zodat wij niet aan zet zijn. Dan kunnen wij rustig werken op een paar vakdepartementen, terwijl iemand anders de communautaire kastanjes uit het vuur probeert te halen.'
Omdat niemand gelooft dat Bart De Wever erin zal slagen een regering te vormen, zou die eer wel eens naar PS-voorzitter Elio Di Rupo kunnen gaan. En dat lijken nogal wat CD&V'ers best te vinden.

Want tot grote afschuw van de rechtervleugel van de partij lijkt ook de CD&V op een olijfboomcoalitie met de socialisten en de groenen aan te sturen - ook al is de kans klein dat die aan Vlaamse kant een meerderheid zal opleveren. Er wordt zelfs gefluisterd dat daar al verregaande afspraken over zijn gemaakt.

Ann Peuteman

Lees meer over:

Onze partners