Het land ligt plat: wat mag u donderdag verwachten?

20/12/11 om 10:01 - Bijgewerkt om 10:01

De staking donderdag zal voor heel wat hinder zorgen. Het gaat om een algemene staking die voor alle takken van de overheidsdiensten geldt. Onder meer bij het openbaar vervoer, bpost, de brandweer en de verschillende openbare besturen zullen personeelsleden het werk neerleggen.

Het land ligt plat: wat mag u donderdag verwachten?

© Belga

Alle openbare diensten zullen niet of slechts in beperkte mate beschikbaar zijn. De vakbonden zijn niet tevreden met de beslissingen omtrent de pensioenhervormingen en willen op deze manier een duidelijk signaal sturen.

Treinen en bussen rijden niet

Het grootste effect zal voelbaar zijn bij het openbaar vervoer. De spoorwegbonden houden vanaf woensdagavond 22 uur een 24-urenstaking, de vervoersmaatschappijen De Lijn, MIVB en TEC volgen donderdagochtend. In Antwerpen legt het loodswezen het werk neer, geen enkel schip zal de haven kunnen binnenvaren. In Wallonnië is de staking al begonnen, het treinpersoneel heeft het werk deze ochtend neergelegd, onder meer in Bergen, Doornik en Ath. Daardoor rijden ook heel wat treinen naar Vlaanderen niet uit.

Volgens een woordvoerder dan de NMBS zijn intussen in heel het land tientallen treinen afgeschaft. 'Er zijn niet genoeg treinbestuurders beschikbaar. Dat heeft gevolgen voor het spoorverkeer in heel het land.' Op heel wat perrons werden de pendelaars verrast door de onaangekondigde staking.

Piloten blijven thuis
Wie het vliegtuig moet nemen, zoekt best een alternatief. Het vliegend personeel (piloten en cabine crew) staakt mee, zo heeft Erwin De Deyn, voorzitter van de socialistische bediendenbond laten weten. Over het grondpersonee is er nog geen duidelijkheid.

Geen post in uw brievenbusNaar alle waarschijnlijkheid leggen ook de sorteercentra van Bpost het werk stil. Er zal geen post in de bus vallen en ook de krantenverdeling zal ernstig verstoord zijn. De meeste postkantoren zullen gesloten zijn.

Cipiers leggen werk neer

Ook in de gevangenissen zal personeel in staking zijn, zo is van Guy Milis, secretaris bij de liberale overheidsvakbond VSOA, vernomen. De staking duurt er van woensdag 22 uur tot donderdag 22 uur wat het VSOA betreft, preciseerde Milis naar aanleiding van berichten op nieuwssites dat de actie drie dagen zou duren. Hun werk wordt waarschijnlijk overgenomen door de politie, die niet staakt.

Gemeentehuizen sluiten deuren

Federale overheidsdiensten, Vlaamse ministeries en stadsdiensten sluiten de deuren. In openbare ziekenhuizen en zorgcentra wordt overgeschakeld op minimale dienstverlening. In de private ziekenhuizen en rusthuizen worden donderdag geen acties gevoerd en ook in de publieke ziekenhuizen en rusthuizen zal er maar beperkt actie zijn. 'Het is wel heel erg kort dag om een minimale dienst te organiseren', zegt Yves Derycke, van ACOD publieke zorgsector.

(Sommige) scholen blijven dicht

In het onderwijs zal de actie voelbaar zijn in de centrumsteden en in scholen waar de vakbonden goed georganiseerd zijn. De onderwijsvakbonden roepen op tot een staking in het basis, secundair én hoger onderwijs. Ze hebben nog geen zicht op de mogelijke impact. De impact in het secundair zal allicht gering zijn, omdat de lessen en examens daar dan al achter de rug zijn.

VRT

De VRT sluit zich aan bij de nationale staking. Dat zegt ACOD-secretaris Luc Vandenhoeck dinsdag. De actie bij de openbare omroep start woensdagavond om 21 uur en gaat door tot donderdagavond om 19 uur. "Op alle radio- en televisiezenders zal Music For Life, de radiomarathon van Studio Brussel, worden uitgezonden", aldus nog Vandenhoeck.

Thalys

Er zal geen enkele hogesnelheidstrein van Thalys rijden, zo meldt Thalys. Klanten die donderdag een verbinding met Thalys voorzien hebben, worden verzocht hun reis uit te stellen.

Woensdagavond zal er ook reeds hinder zijn en worden drie hogesnelheidstreinen van Parijs naar België geschrapt. Het gaat om Thalys 9389 (Paris Nord
- Brussel-Zuid, vertrek om 20.55 uur), Thalys 9487 (Paris Nord - Bergen - Charleroi - Namen - Luik, vertrek om 19.43 uur) en Thalys 9397 (Paris Nord - Brussel-Zuid, vertrek om 22.01 uur).

Vrijdag zal het Thalys-verkeer hervat worden, maar blijft er een risico op verstoringen.

Thalys benadrukt dat alle tickets voor de betrokken treinen van 21 en 22 december omruilbaar zijn naargelang beschikbaarheid, of terugbetaald worden. Het bedrijf raadt klanten die een reis gepland hebben op 21, 22 of 23 december aan om de website www.thalys.com te raadplegen. (RDM/SD)

Onze partners