Het laatste SP.A-debat: 'Ik ben het vaker eens met Tobback, maar heb eigenlijk al gestemd op Crombez'

02/06/15 om 11:20 - Bijgewerkt om 11:25

De Jongsocialisten organiseerden het allerlaatste verkiezingsdebat tussen Bruno Tobback en John Crombez. 'Maar John ís niet duidelijk.'

Het laatste SP.A-debat: 'Ik ben het vaker eens met Tobback, maar heb eigenlijk al gestemd op Crombez'

© Belga

Locatie van de avond, georganiseerd door de Jongsocialisten: café de Monk, een gevestigde waarde in hartje Brussel. In een zaaltje met zilveren discobals aan het plafond, staan vier barkrukken klaar voor de hoofdrolspelers: Bruno Tobback en running mate Inga Verhaert versus John Crombez en running mate Stephanie Van Houtven.

Terwijl ik met een Spa in de hand pols naar de verwachtingen ('Ik heb al gestemd, echt spannend is het niet.') komen de eerste kandidaten aan. Crombez loopt op een groepje jonge socialisten af en begroet ze allemaal. Tobback komt een academisch kwartier te laat.

Om het ijs na 16 debatten nog op een originele manier te breken, moeten de kandidaten elkaar voorstellen - Crombez speelt gitaar en Tobback's running mate Inga kan blijkbaar zingen. Er wordt gelachen zoals we dat gewend zijn van de lachband op een aflevering van FC De Kampioenen. Ik besluit om een lachsalvo-barometer in te voeren.

De populariteit van Twitter en de wijnflessen overstijgt de interesse in het debat, behalve wanneer het gaat over de SP.A als oppositiepartij. 'Wij voeren volop oppositie', aldus Tobback. 'En toch worden jullie afgedroogd door iemand van 28', verwijst moderator Maarten Goethals droogjes naar Kristof Calvovan Groen. 'Onze oppositie is goed, maar niet goed genoeg', geeft Crombez toe. En ook naar jongeren toe kan de partij volgens hem een tandje bijsteken ('We moeten beter communiceren.').

'Hoe zouden Bruno en John de SP.A omschrijven in één zin?', wil iemand weten die er goede maar ijdele hoop in heeft dat Tobback en Crombez ook effectief met één zin zullen antwoorden. Via het Twitteraccount van de Jongsocialisten worden de quotes intussen de wereld ingestuurd, maar dat is niet altijd even eenvoudig.

- 'Wat vind je ervan?'

"Niet echt duidelijk." -

'Maar John ís niet duidelijk.'

Of het debat boeiend was? 'Je merkt dat het genoeg geweest is, het was een vrij relaxed debat', antwoordt een rood gestifte militante diplomatisch. Iemand anders vat haarscherp de voorzitterscampagne van SP.A samen: 'Ik ben het vaker eens met Tobback, maar ik heb eigenlijk al gestemd op Crombez.'

'Het vuur is eruit'

Een drink in het café sluit de avond af en ik krijg nog enkele stemtips en pronostieken.

'Weet je, ze zouden het eigenlijk allebei moeten worden. Crombez als interne voorzitter, Tobback als externe voorzitter. Zie je Crombez al debatteren met De Wever? Hij wordt verpulverd. Neenee, Bruno is de man'.

'John gaat winnen hoor, de vraag is alleen met hoeveel', knipoogt iemand anders. De aanwezigen delen niet dezelfde voorkeur voor een nieuwe voorzitter, maar wel de opluchting dat de debatten eindelijk voorbij zijn. 'Je merkt het, het vuur is eruit.'

Wie de nieuwe (of opnieuw) voorzitter wordt van SP.A komen we pas te weten op 13 juni. Dit is alvast wie meeste lachsalvo's op zijn naam kon schrijven.

John Crombez: 9

Bruno Tobback: 8

Moderator Maarten Goethals (De Standaard) verdient een speciale vermelding voor het in de hoogte jagen van het aantal lachsalvo's (+5):

Crombez: 'Waarom staat gij zo te wiebelen?'

Goethals: 'Ik heb een kramp in mijn been.'

Lees meer over:

Onze partners