'Het kindje Jezus heeft in Syrië geen gebrek aan lotgenoten' (Léonard)

25/12/13 om 09:05 - Bijgewerkt om 09:05

Aartsbisschop André-Jozef Léonard heeft in zijn homilie tijdens de middernachtmis in de Sint-Romboutskathedraal van Mechelen aandacht gevraagd voor de "christelijke broeders en zusters die gediscrimineerd, bedreigd en vervolgd worden" in Syrië maar ook andere landen zoals Irak en Egypte.

'Het kindje Jezus heeft in Syrië geen gebrek aan lotgenoten' (Léonard)

André-Jozef Léonard © Belga

De aartsbisschop vroeg bij de gelovigen aandacht voor de christenen, "voor wie het praktiseren van hun geloof elke dag een doodsbedreiging betekent". "Dit jaar zou ik willen vragen om ons hart te openen voor onze broeders en zusters in het geloof die ernstig bedreigd, ja zelfs openlijk vervolgd worden, in Syrië en in veel andere landen waar ze nochtans vaak bijna 20 eeuwen aanwezig zijn, zoals in Irak of Egypte."

Leonard citeerde ook Samir Nassar, de Maronitische aartsbisschop van Damascus: "In deze kerstdagen lijkt Syrië nog het meest op een kerststal: een open stal, zonder deur, koud, berooid en armoedig... Het kindje Jezus heeft in Syrië geen gebrek aan lotgenoten..."

Niet onverschillig blijven

Het Westen mag voor Leonard niet "onverschillig blijven" voor die christenen, die vaak ook "hun vaderland moeten verlaten om hun familie in veiligheid te brengen en die door die emigratie de situatie van hun geloofsgenoten in het land van herkomst nog verzwakken".

De aartsbisschop sloot zijn homilie af met de boodschap dat "gemiddeld om de vijf minuten een christen gedood wordt". "En laat ons niet vergeten dat, vanaf het moment dat wij hier comfortabel samen zijn in deze kathedraal, 5 of 6 van onze broeders in het geloof gestorven zijn door geweld wegens hun geloof in Jezus."

Ook stond de Belgische kerkleider stil bij de geboorte, die "niet anders dan een bron van verwondering" kan zijn. "De zoon van God, in en door wie het hele universum werd geschapen, was net zoals ons een minuscuul embryo, een simpele foetus in de schoot van zijn moeder, vóór hij in Bethlehem ter wereld kwam en gelegd werd in een voederbak voor dieren." (Belga/TE)

Onze partners