‘Als ik naar heel het begrotingsverhaal kijk, word ik bezorgd. En boos.’ Felix Van Meerbergen is sinds 2001 pastoor van de Sint-Sulpitiusparochie en deken van het decanaat Diest. Normaal heeft hij het op zijn Facebookpagina vooral over kerk en parochie, maar de maatregelen die de regering-Michel nam tijdens de begrotingscontrole zitten hem hoog: ‘Er staat veel op het spel. De verworvenheden van een eeuw sociale strijd dreigen verloren te gaan. Ik bedoel niet bijkomstigheden, maar de pijlers van een samenleving waarvoor sinds pastoor Daens gestreden is.’ Het bericht van pastoor Van Meerbergen krijgt heel wat bijval van zijn volgers en parochianen.

De regering-Michel moest tijdens de begrotingscontrole zo’n 2 miljard euro vinden als ze haar eigen traject wou volgen om tegen 2018 een begroting in evenwicht te hebben. Ze vond geld dankzij een cocktail van klassieke ingrediënten: de departementen moeten besparen, de fraudebestrijding wordt opgedreven en de accijnzen op diesel en tabak stijgen. De grootste bijdrage is evenwel dat men van Europa de kosten voor asielopvang en beveiliging tegen terreur buiten de begroting mag houden. Het gaat om 460 miljoen euro, die dus wel worden uitgegeven. De begroting stemt bijgevolg niet overeen met de werkelijkheid.

Bovendien rekent de regering-Michel zich rijk. Niemand die gelooft dat het nieuwe reglementaire kader voor vastgoedvennootschappen de beloofde 250 miljoen zal opbrengen, dat de hertekening van de overheid goed zal zijn voor 100 miljoen of dat de regering dit jaar 265 miljoen minder zal uitgeven dan gepland. Het is duidelijk dat er in de zomer een nieuwe begrotingscontrole zal plaatsvinden. Die kan dan worden gekoppeld aan het opstellen van de begroting 2017. Dat belooft nu al moeilijk te worden.

Opmerkelijk is dat tijdens deze begrotingscontrole een akkoord werd gesloten over een aantal belangrijke hervormingen in de sociale zekerheid. De langdurig zieken zullen strenger worden aangemaand om te gaan werken. Er komt een hervorming van de pensioenen voor ambtenaren, die langer zullen moeten werken om aan een volledig pensioen te komen. De 38-urige werkweek wordt afgeschaft en vervangen door een berekening van het aantal arbeidsuren over een heel jaar.

Niet alleen pastoor Van Meerbergen toonde zich ‘boos’ over al de maatregelen, die eigenlijk al werden aangekondigd in het regeerakkoord. De vakbonden reageerden furieus. ‘Deze regering doet de mensen langer werken, in moeilijker werkomstandigheden, voor minder koopkracht en voor minder pensioen’, aldus ACV-voorzitter Marc Leemans. ‘De grote vermogens worden ontzien, de werkgevers krijgen cadeaus en de gewone werknemers betalen het gelag.’ Dat is zo, maar de kritiek klinkt gratuit als de vakbonden niet zelf met een becijferd alternatief plan komen, bijvoorbeeld voor de noodzakelijke hervorming van de ambtenarenpensioenen.

Dat deze ingrijpende hervormingen in de sociale zekerheid net bekend werden na de publicatie – onder meer in Knack – van de Panama Papers, maakt alles nog navranter. Daaruit blijkt hoe rijken en machtigen gebruikmaken van belastingparadijzen. En de Dexia Groep heeft hen daar vanaf de jaren 1990 tot eind 2011 op grote schaal mee geholpen. Want jarenlang was de Gemeentelijke Holding, die investeerde met kapitaal van steden en gemeenten, de belangrijkste referentieaandeelhouder van Dexia. In 2001 kwam daar Arco bij, de holding van de christelijke werknemersbeweging ACW. In september 2008 moest Dexia met 3 miljard euro Belgisch belastinggeld worden gered, maar zelfs daarna hielp de bank nog klanten om via Panama belastingen te ontlopen. Het is niet uit te leggen: een staatsbank helpt de staatsfinanciën oplichten. De aandeelhouders en bestuurders, die behoren tot de fine fleur van onze samenleving, hebben de belastingbetalers bedrogen. Dat schreeuwt om een doorgedreven gerechtelijk onderzoek.

Daarna lekte ook nog uit dat de Bijzondere Belastinginspectie en de bankentoezichthouder CBFA al in 2009 op de hoogte waren van de offshore-constructies die via de Dexia-groep werden opgezet. Ze hebben blijkbaar nagelaten om dat uit te spitten. Bij zo veel malgoverno moet je niet verbaasd zijn dat mensen opstandig worden als een regering nog maar eens aan hun deur klopt om in te leveren, meer belastingen te betalen én tussendoor de sociale zekerheid ondergraaft. De verontwaardiging blijft dan niet beperkt tot het decanaat van Diest.

EWALD PIRONET is senior writer van Knack.

Het is niet uit te leggen: een staatsbank helpt de staatsfinanciën oplichten.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content