Het herfstnummer van MO* nu te koop

Op woensdag 3 september is de derde editie van het vernieuwde MO*magazine verschenen. Sinds dit jaar verschijnt MO* 4x per jaar op verbeterd papier en met de klemtoon op achtergrond en duiding. Ontdek hier de korte inhoud van MO*113, het herfstnummer.

Het herfstnummer van MO* nu te koop

De pantoffelrevoluties van de E-generatie In de aanloop naar de Europese verkiezingen deed Tess Vonck voor MO.be alle hoofdsteden van de EU aan. Ze ging op zoek naar de generatie die nog niet geboren was op het moment dat de fundamenten van de EU werden gelegd en vooral jongeren die massaal de facebookpagina van het Europese Parlement leuk vinden, maar afwezig zijn als er gestemd moet worden. Wat leren jonge Europeanen uit een aanslepende economische crisis en een politiek project dat hen onzichtbaar maakt?

Hersenwinst in Latijns-Amerika In verschillende Latijns-Amerikaanse landen leiden onderwijshervormingen tot heel wat politieke beroering. In Brazilië en Chili komen mensen massaal op straat om te eisen dat het onderwijssysteem op een nieuwe leest geschoeid wordt. Zowel Dilma Rousseff in Brazilië als Michelle Bachelette in Chili worden tot fundamentele keuzes gedwongen, willen ze hun politieke geloofwaardigheid overeind houden.

Stuur iederéén op inburgeringscursus De nieuwe Vlaamse regering wil een integratietraject verplichten voor EU-onderdanen die zich in Vlaanderen vestigen. MO*journalist Kristof Clerix vindt dat iederéén een inburgeringscurus moet volgen -ook Belgen.

De helden van het klaslokaal Natuurlijk moeten er onderwijssystemen bedacht, hervormd en toegepast worden. Het sociale, humane en economische belang van het onderwijs is immers immens. Al te vaak vergeten pedagogen en beleidsmakers echter de cruciale rol van de leerkracht als mens. MO*zocht de moeilijke marge van ons onderwijssysteem op en trof daar mannen en vrouwen aan die de naam helden verdienen, maar weigeren zo genoemd te worden. We onderwierpen hen aan het Grote Onderwijsexamen.

Kennis is macht – maar welke kennis? De scholen openen hun poorten weer. We verwachten veel van het onderwijs. Dat het onze economie en onze democratie versterkt, de ongelijkheid tegengaat, en de samenleving samenhoudt. Stereconoom Thomas Piketty zegt zelfs dat het langzaam dichten van de Noord-Zuidkloof vooral te danken is aan scholing.

Vijf lessen uit honderd jaar Koerdische strijd De ontwikkelingen in Noord-Irak hebben de Koerden opnieuw op de voorpagina’s gebracht. Hun strijd voor hun voortbestaan als volk is echter veel ouder en dateert uit de nasleep van de Eerste Wereldoorlog, toen de grenzen van het Midden-Oosten hertekend werden. Wat leert een volk uit honderd jaar verwaarlozing?

Intellectuele boycot van Israël: zin of onzin? De oproep tot boycot van Israël klinkt luider dan ooit. Er wordt niet alleen gepleit voor economische sancties, ook de culturele en academische wereld kunnen de druk verhogen via het stopzetten van samenwerkingen met Israëlische instituten. Wat zijn de voor- en tegenargumenten van een academische boycot? We vroegen het aan Rik Torfs, rector van de KULeuven, en aan Ilan Pappé, Israëlisch historicus en politiek wetenschapper.

Eigen tomaat eerst? Had je gedacht De nationale tomaat is in. Met name Duitse en andere Midden- en ook Oost-Europese consumenten zweren bij ‘hun eigen’ tomaat, liefst nog naast de deur geproduceerd, en nu in de verdrukking. Maar is deze ode aan oude tradities wel terecht? Met de werkelijkheid van de Europese tomatenbusiness hebben zulke sentimenten weinig te maken. – door Annemieke Hendriks

De Kwartaalcijfers: Voedsel genoeg? De Noord-Zuidbeweging voert dit najaar campagne onder de slogan “Sorry is niet genoeg”. Daarmee focust 11.11.11 op de noodzaak iets te doen aan de voedselverspilling in de hele keten van productie, distributie en consumptie, waardoor in totaal een derde van alle voedsel verloren gaat, terwijl een op de acht mensen honger lijdt. We voegen nog enkele cijfers toe om de discussie over de vraag of er voldoende voedsel is verder open te trekken.

Een gratis ticket naar Irak De Iraakse regering aanvaardt niet dat Europa Iraakse burgers gedwongen terugstuurt. Vrijwillige terugkeer is voor België dus de enige manier om uitgewezen Iraakse asielzoekers terug te leiden naar hun land van herkomst. Die staan dan voor de keuze: verdwijnen in de illegaliteit of terugkeren door de deur die ze zelf achter zich dicht hadden getrokken. Hoe is het om je leven opnieuw op te bouwen in een zo complex gebied? Met die vraag trok Tine Danckaers naar de Koerdische Autonome Regio.

Een overzicht van alle artikels die in dit herfstnummer verschenen zijn, kan u lezen op www.MO.be

Voortaan verschijnt MO*magazine 4x per jaar op verbeterd papier en met de klemtoon op achtergrond en duiding.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content